БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Какво включва богатата трапеза в новогодишната нощ

Новогодишната нощ се свързва с богата трапеза, забавление и гадаене за следващата година. Това споделя пред БТА Иванка Църова от Троян. Тя 30 години е преподавател по ресторантьорство и хотелиерство в най-голямото средно училище в града – СУ „Васил Левски“, има и собствен обект за хранене. По думите й празнуването на Нова година се свързва повече със забавление, отколкото с храна. Въпреки това на трапезата има изобилие от всичко, като символ на надеждата, че следващата година ще е по-добра и благополучна.

„В нощта срещу новата година се гадае и играе хазарт, защото това е показателно за късмета на човека през идващата година“, каза още Църова. По думите й обичаите на нашия народ са свързани предимно с коледната трапеза, а Нова година не е била толкова специфично отбелязвана.

В Троянския край сериозен ритуал, запазен в някои семейства и до днес, е коленето на прасе по Коледа. В миналото районът е бил беден и всяко семейство е гледало по едно прасе за цяла година.

„Това животно е било обгрижвано и е живеело доста щастливо и скучно през всичките си земни дни. Тъй като тук земята е била бедна, фураж не е имало много и прасетата са се хранели с жълъди, остатък от човешката храна, коприва, ябълки, картофи. В резултат на което месото и особено сланината на прасето са придобивали уникален вкус, който е трудно днес да намерим“, разказа Иванка Църова.

Тя добави, че след като прасето е заколено, задължително се пие греяна троянска сливова ракия.

В дните след Коледа се обработва много щателно всичко добито от свинско месо и субпродукти, прави се кървавица. Тя се приготвя от почистените дебели черва от прасето, които пълнят с нарязани на ситно субпродукти и кърваво месо. Добавя се ситно нарязана суха чушка, кромид и праз лук, чубрица, сол, черен пипер, джоджен и девесил, който е много характерна подправка за Троянско. Някои слагат и сварен ориз.

След това кървавицата се завързва много добре и се нарежда в тенджера, залива се с вода и се вари на тих огън, разказа специалистът. По думите й готовата кървавица се консумира по различни начини – студена като мезе или като основно ястие, например задушена с кисело зеле.

Друго, което се прави в дните между Коледа и Нова година е бабе. Приготвя се от свинската глава с много чесън и подправки – бахар, дафинов лист и др. Пълни се в свинското шкембе. В Троянско се консумира повече за мезе.

„В тази връзка новогодишната трапеза основно е свързана с коледните традиции“, посочи Църова.

Особено внимание се обръща на сланината

В Троянския край особено внимание се обръща на сланината, която се използва целогодишно в много ястия. В миналото се е слагала в дървен съд с много сол, с пресен сняг вместо вода и с червена мръвка. В днешно време в този район сланината все още е много популярна, защото избите са дълбоки и климатът е такъв, че позволява не само целогодишно да се съхранява, а и две години. Колкото повече престоява само в сол в избата, толкова по-вкусна става, обясни троянката.

На новогодишната трапеза не може и без баница с късмети

„Обичайно народните традиции свързват новогодишната нощ с баницата с късмети, тъй като поверието е, че в нощта срещу новата година се гадае и играе хазарт, защото това е показателно за късмета на човека през идващата година. Баницата с късмети показва каква ще бъде новата година и на какво ще се радваме“, посочи Църова.

Традицията е късметите да са от дрян. Всяко клонче със съответен брой пъпки означава нещо.

„По моите спомени в миналото задължително се слагаше здраве, в днешно време това е особено актуално. Моята баба слагаше и Бог и Божа майка. Това означава благополучие във всички сфери. Задължително се включваха в късметите кокошките, воловете, къщата и стопанският двор. В съвремието ни воловете с каруцата ще бъдат заменени с нова кола. Всичко останало претърпява метаморфоза, за да актуално и да подхожда на съвременния свят. Неотменно обаче се слага любов, мир, благоденствие и др.“, каза Иванка Църова.

По думите й в миналото се е гадаело и по орехите. При разчупването им по ядката се познава каква ще е годината. Ако орехът е добър, ако се извади ядката цяла, това означава благополучие, пълна къща, благоденствие и т.н.

На трапезата за празника има и питка с паричка, както и на Коледа.

На своята празнична маса Иванка Църова ще сложи множество разядки – руска салата, кьопоолу и др., за да може всеки да се весели и от време навреме да хапва.

Гвоздеят на вечерта ще бъде новогодишната баница с късмети. „При посрещането на Нова година баницата слагаме в средата на масата и я завъртаме, за да има елемент на хазарт, и всеки ще вземе парчето пред себе си със съответния късмет. Така ще знае какво го очаква през новата година“, добави троянката.

По думите й не може и без новогодишното Дунавско хоро, което е неотменна част от традициите за Нова година.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!