Корнелия Нинова: Да спасим България от демографска смърт и да намалим бедността и неравенствата

Корнелия Нинова: Да спасим България от демографска смърт и да намалим бедността и неравенствата
БСП организира национална кампания в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Встъпителна реч на председателя на БСП Корнелия Нинова на 50-тия Конгрес

Уважаеми български граждани, бих искала преди да започнем работата на Конгреса, да изразя от името на българските социалисти съпричастност към трагедията на народите на Турция и Сирия. Да изразя съболезнования на онези, които загубиха близки и семействата си. Да обявя, че организираме национална кампания в подкрепа на пострадалите и да призовем европейските институции в много бърз порядък да блокират санкциите срещу Сирия, за да можем пълноценно всички да помогнем на сирийския народ.

Днешното заседание на Българската социалистическа партия е изключително важно, защото ще говорим за концепцията за модерна лява програма. Ще говорим за идеология, защото сме единствената партия в България, която дискутира тези въпроси и която във всички времена стъпва на своите идеи. Това е стойностното на днешния Конгрес. Надявам се в тази дискусия да има точно толкова голяма активност от нашите другари, за да дадат своя принос в същностното, за което сме се събрали – чии интереси защитаваме, каква партия сме, какъв е пътя ни напред.

Провеждаме това заседание на 50-ия конгрес в дни на множество кризи, на множество предизивикателства, пред които е изправен светът, Европа и България. Тези кризи могат да бъдат преодолени със смели решения, с визионерство и с поемане на отговорност. В продължение на три години се натрупаха ковид криза, войната в Украйна, икономическите и енергийни последици от нея. Взети заедно, тези кризи ни изправиха пред най-големия проблем – инфлация, галопиращи цени, растяща бедност и неравенство, влошено качество на живот на българските граждани.

Светът се раздели по три линии. Първо – по въпроса за войната и мира, второ-по въпроса за лявото и дясното и трето – по въпроса за глобалното, либералното или консервативното и националното. За нас, българските социалисти, е ключово да дадем отговор къде стоим по тези въпроси, чии интереси защитаваме и на какви компромиси сме готови.

По първият – за войната и мира – на заседание на Националния съвет на партията ние осъдихме агресията в Украйна. Това е опустошителна за целия свят война. Ние се включихме активно в подкрепата за бежанците от войната. Помогнахме активно за хуманитарна помощ на пострадалите, отворихме нашето традиционно българско гостоприемство за бягащите от трагедията. Но ясно и категорично сега и през цялото време ще апелираме за неутралитет на България. Да не се предоставят оръжия, да спрат военните действия, да се преговаря за мир.

Още много преди войната българските социалисти се обявихме против санкциите срещу Русия. От тези санкции и от войната пострада най-вече Европа. Настъпи енергийна, икономическа и социална криза, но като, че ли има надежда. Напоследък този лъч надежда се появи в думите на лидерите на двете най-големи европейски държави- президента Макрон и канцлера Олаф Шолц. Те заявиха, че въпреки критиките, няма да прекъсват комуникацията с президента Путин в търсене на изход от войната и на верни решения. Ние сме убедени, че това е пътят. Пътят на дипломацията и пътя на мира.

Най-тежко въпросът за войната се отрази на енергетиката . А най-тежко се отрази енергийната криза на цените, на инфлацията и на растящите неравенства. Темата е много дълбока, но искам да поставя вашето внимание на два актуални за българския народ въпроса. Закриването на въглищните централи и бъдещето на ядрената енергетика. Първо- ние в България сме изпълнили ангажиментите си за въглеродните емисии спрямо 90-та година и въглищните централи не трябва да се затварят. Второ – от много отдавна сме радетели за развитие на ядрената енергетика. Напоследък европейските институции я признаха за зелена и дадоха светлина тя да се развива, започна строителство на нови ядрени мощности. Нашата позиция е стара. Да ви припомня, че ние организирахме референдум за Белене. Ние държим да се развива ядрената енергетика, и чрез изграждане на новата мощност, и чрез развитие на новите два блока на АЕЦ-Козлодуй.

Нека и днес да заявим, че ядрени санкции срещу Русия само ще обрекат българската ядрена енергетика, българския икономически живот и живота на българските домакинства. Представете си, другари, закрити въглищни централи и спряна АЕЦ-Козлодуй, защото не може да функционира заради санкции спрямо Русия и България остава на тъмно и на студено.

На всеки един от тези въпроси ще отговарям, чии интереси защитаваме. В този случай ние сме национално отговорна партия, защитаваме българския национален интерес. Ние сме партия на мира. Искаме мир сигурност и спокойствие. И нека бъдем между първите миротворци, а не между последните на опашката военнолюбци.

Тук искам да отворя една скоба-втора кампания наши опоненти се опитват да залепят петно на БСП, че сме съучастници в износ на оръжие към Украйна. Не допускайте това внушение фактите говорят точно обратното. Докато участвахме в правителството, ние бяхме спирачката за износа след падането му и с началото на служебното правителство започна реалното предоставяне на оръжие.Гласувахме против и внесохме в Конституционния съд искане за обявяване на това решение за противоконституционно. България изнася военна продукция за 60 държави и при управлението ни не е изнесла и един патрон за Украйна. Тези, които твърдят обратното, не показаха и едно доказателство. Целят дискредитиране на БСП и разколебаването ви. Не се поддавайте на тази лъжлива пропаганда.

По втория от трите въпроса, които очертах в началото- ляво, дясно. Мантрата „няма ляво, няма дясно” показва дълбоко неразбиране на идеологическата същност на партията. Изказванията „с десни мерки – леви цели” са приказки за наивници. Има ляво има и дясно. Факт е, че напоследък десни правителства провеждат силна социална политика, но те го правят не защото в същността си са леви партии, а защото кризите ги принудиха.Това е временно поведение за отпушване на временно недоволство. И тук е основната разлика с БСП – ние сме автентична в иделогията и в действията си. Последователна, принципна лява партия, независимо от времето и обстоятелствата. Чухме много заклинания – „БСП не е лява, трябва ново ляво”, но никога не чухме аргументи нито пък що е то новото ляво.

Уважаеми български граждани, сигурно се уморихте от думи, от празни обещания и от красиви лозунги. Оставете думите, съдете по делата. В последната една година БСП реализира мащабна лява политика, каквато не е имало от години. В коалиция с десни партии не допуснахме нито една дясна мярка.

И отново да отговорим на въпроса – чии интереси защитаваме. Но да отговорим с факти. Първо, ние, българските социалисти, защитаваме интересите на работниците, на работещите бедни. В правителството увеличихме минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв., а в последното Народно събрание – на 50% от средната заплата. В кризисните зимни месеци увеличихме ваучерите за храна – от 80 лв. на 200 лв.

Второ, защитаваме интересите на децата и младите хора. Благодарение на БСП има безплатни детски градини и ясли, 300 лв. помощ за всяко дете от първи до четвърти клас, безплатни учебници до 12-ти клас, увеличено майчинство, връщане на данъци на работещи родители – по 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две.

На трето място, ние, българските социалисти, защитаваме уязвимите групи. Увеличихме броя и размера на подкрепата на социално слаби хора за отопление. Увеличихме обезщетението за безработица, социални плащания към хора с увреждания и военноинвалиди. Увеличихме подкрепата за личните асистенти. Социалните плащания бяха обвързани с линията на бедност, а не с минималния доход. Линията на бедност се покачи от 413 лв. на 504 лв. Ние подкрепихме пенсионерите, защото защитаваме и интересите на възрастните хора, като увеличихме пенсиите. Замразихме цените на битовите потребители и така спасихме милиони семейства през трудните зимни месеци.

Питам – това лява политика ли е? Питаме нашите критици и опоненти – коя друга лява партия в България е правила това? С 25 депутати, в сложна и противоречива четворна коалиция за по-малко от една година.

Разбира се, за да е възможна такава политика, трябва да има и работеща икономика. Затова подкрепихме и фирмите с таван на цената на тока. По време на нашето управление България за пръв път в историята си се подреди на първо място по индустриално производство в Европа. И лъжата, че това се дължи на износ на оръжие, рухна – времето я опроверга. Защото и сега се изнася оръжие, но от 1-ви август до 30-ти септември България се срина от първо на осмо място по индустриално производство в Европа. И въпреки заплахите, че нашето управление ще доведе България до фалит, годината приключи с под 3% дефицит. Финансово стабилна държава с резерви оставихме.

Това, което постигнахме, се дължи на далновидна политика, на опита, на мъдростта на българските социалисти, натрупани и в управление, и в опозиция. Мога да го обобщя с едно изречение – БСП върна ролята на държавата в обществените отношения. Оздравихме държавните предприятия и доказахме, че държавата може да бъде добър стопанин. Дори в коалиция с десни парти, опровергахме неолибералния модел на изтегляне на държавата от ключови сектори.

И отново питам критиците: защити ли идеологията си на лява партия БСП – и в управлението, и в последния парламент? Но отговор с факти, не отговор с крясъци, не отговор с клишета и заклеймяване. Това са фактите и те са благодарение на десетки хиляди български социалисти в цялата страна. И не допускайте някой да ни клевети, някой да твърди, че БСП е изневерила на собствената си идеология, на последователите си и на българския народ.

Разбира се, не сме безгрешни. Разбира се, че и много неща не можахме да довършим. Разбира се, че резултатите ни от изборите са много тежки и много лоши, но ще говорим и за това.

Уважаеми другарки и другари, на първия и втория въпрос – за мира и войната, за лявото и дясното, е лесно да се говори. Защото, когато фактите говорят, и боговете мълчат. Но искам да поставя на вашето внимание третия въпрос. Нека направим смислен разговор и заедно да решим накъде вървим. А той е – глобалисткото, либералното, срещу консервативното и националното. Време е да се определим еднозначно.

Първо, нека да декларираме отново, че ние виждаме настоящето и бъдещето на България като част от общия ни дом Европейския съюз и в това нямаме никакви колебания. Приказките, че БСП е антиевропейска партия и ще доведе до напускането ни на ЕС, са лъжа. Но в Европейския съюз текат сложни процеси. Първият удар по целостта му беше Брекзит. Още един момент разклати единството на Съюза – мигрантската вълна. Общите решения бяха оспорвани от държави членки. Издигаха се стени между една европейска държава и друга. Оспорваха се квоти за приемане на мигранти. Започна да се засилва ролята на националната държава. Това пролича най-вече при последиците от войната в Украйна и справянето с енергийната криза и с нарушените доставки на зърно. В общите разговори тогава се прокрадна – всяка държава да се оправя сама. Стигна се дотам да се обсъжда решенията в общия ни съюз да се вземат не единодушно, а с мнозинство.

Уважаеми другарки и другари, това са тревожни сигнали. Те показват тенденция – националните интереси на всяка държава започват да вземат превес над общите глобални процеси. Махалото тръгва от крайно либералното към крайно националистическото. Но ние сме разумни и отговорни хора и трябва да го спрем там, където, отчитайки националния интерес на всяка държава, се търси общия интерес в Съюза. Успоредно с тези процеси се засилват консервативните тенденции. Хората, притиснати от кризите, не виждайки решения, обеднявайки, живеейки години наред в несигурност, търсят опора в най-сигурното, което имат – семейството и вярата. Натискът да се приемат либерални форми на третия социален пол, да се образоват децата в джендър идеология, да се експериментира с джендър идеология срещат съпротива и тласкат към консервативно възприемане на света.

Другари, ние имаме проблем. Имаме проблем с Партията на европейските социалисти. Имаме проблем с това що е модерно ляво. Модерните леви в Европа припознават Истанбулската конвенция и третия социален пол – различен от мъж и жена. От години сме подложени на огромен натиск, ние, българските социалисти, да приемем Истанбулската конвенция като модерна лява идеология. Както знаете, Конституционният съд я обяви за противоконституционна, църквата и другите вероизповедания се възпротивиха, но ви уверявам – това не спря скритото и подмолно прокарване на джендър идеологията в образователни програми, във филми и книги, за да се стигне до решението на Съда по правата на човека в Страсбург отпреди две седмици, че ЛГБТИ обучението, образованието и джендър идеологията са допустими в училищата и сред децата. Ние трябва да си отговорим на въпроса – това ли е новото модерно ляво. Днес това е смисълът на разговора – нова лява програма и що е то модерно ляво.

Според мен не е това модерното ляво – поне не в България. Безспорно е, че ние трябва да се променяме, за да сме в съзвучие с времето, но винаги трябва да бъдем здраво стъпили на земята и да не се откъсваме от своите корени. И нека видим що е това модерно ляво, за което всички говорят, но никой не го определя.

Ние имаме традиционни, но и модерни леви ценности за свобода, солидарност, справедливост, патриотизъм, равни възможности за всеки и мир. Нашите корени са в битката срещу бедността и неравенствата. Този въпрос е стар, традиционен, но става все по-актуален и модерен. Става болезнен за нашето общество. Само преди дни Евростат отчете, че в България различията между доходите на най-богатите и най-бедните хора е най-голяма в сравнение с другите страни от ЕС. Знаете ли, че у нас доходите на най-богатите 20% от населението са седем пъти и половина по-високи от доходите на най-бедните 20% българи? А средното за страните в Европейския съюз е 4,8 пъти. Ние сме 7,5. Покупателната способност в България е сред най-ниските. Европейската статистика отчита, че пенсиите и социалните плащания, както и данъчните облекчения, значително намаляват различията между доходите на най-богати и най-бедни.

Ние традиционно провеждаме политика за увеличаване на пенсии, социални плащания и данъчни облекчения за младите семейства. Е, модерни леви ли сме, след като това е един от най-големите проблеми на лявото в Европа и България? Виждате, че този въпрос е колкото изконно присъщ на левицата, толкова актуален и съвременен. Наред с такива въпроси ние сме изправени пред качествено нови.

Приветстваме развитието на високите технологии и изкуствения интелект. Възхищаваме се на нашите ИТ специалисти и учени в цял свят. Но високите технологии и изкуственият интелект имат и полезно, и модерно приложение в много сфери на живота, но поставят и много въпроси за решаване. Например, как да защитим правата на хората, как да облекчим хората, които ще загубят работата си в резултат на развитието на изкуствения интелект? Как да гарантираме базов доход? Има ли смисъл да преминем на 4-дневна работна седмица? Знаете ли, че в Европа тази дискусия тече с пълна сила? Отработват се проекти за регламенти, за директиви. В България тя не се води. На нас, на българската левица, ни отива да бъдем водачите на този диалог в България. И може би даже сме закъснели. Нека го започнем и се надявам, че в дискусията във втората част за модерно ляво ще поговорим и за това.

Друга такава тема е екологията. Опазването на климата, природните ресурси и най-вече осигуряване на здравословен начин на живот с чиста храна, вода, въздух, земя и зелена икономика. Кризите доведоха до мобилност на работната ръка и работа хоум офис. Този начин на живот и работа трябва да се регламентира. Когато защитаваме работещите и самонаетите, трябва да им осигурим защита във всички нови форми на полагане на труд.

Ето такива, но и множество други въпроси, трябва да стоят на нашето внимание, за да можем да запишем в една бъдеща програма с визия. Визия не на мандатници, визия на държавници. Визия на леви хора, които гледат години напред.

Уважаеми делегати, нека погледнем и към процесите и ситуацията в родината ни. Към всички външни кризи се насложи и вътрешна сериозна политическа криза. Пети избори за 2 години. Народът ни се измори от избори. Народът ни се отчая от несигурност за утрешния ден от скъпия живот и липса на перспектива. Идваха и си отиваха поредните спасители. Появиха се партии – хамелеони, но проблемите остават и се задълбочават. Това доведе до все по-ниска избирателна активност и отлив от всички партии. Невъзможността да се състави правителство поставя под заплаха парламентарната република. Липсата на редовно правителство и работещ парламент блокира редица ключови решения за бъдещето на България и благосъстоянието на нашия народ.

Вместо това да доведе до отрезвяване, вместо да задейства инстинкт за самосъхранение на многопартийната система – настъпи такова озверяване в политическия диалог. Дойде политиката на крясъците, вместо на разума, и ние трябва да се оценим също къде сме в този процес. Нека още веднъж категорично да потвърдим – българските социалисти сме за парламентарната република като най-демократична форма на управление. За стабилни институции, почиващи на принципа на разделение на властите и взаимен контрол. Властта да се върне там, където и е мястото – от служебните кабинети, които ни превърнаха в полупрезидентска държава – в Народното събрание. То стриктно да контролира изпълнителната власт. Да се направи смислена и истинска реформа в съдебната система. Целта на тази реформа да не е кой да използва прокуратурата като бухалка, а бързо, резултатно и справедливо правосъдие. В него закона да е над всичко, а всички да са равни пред закона.

Позволете да отворя една скоба по въпрос, който знам, че вълнува партията, тъй като споменах служебното правителство. Опасността за парламентарната република и движението към полупрезидентска вече такава – искам да говоря пред вас, делегатите на Конгреса, за отношението на БСП с президентската институция. Знам, че ви вълнува, другари. Ние персонални борби с президента Радев и вицепрезидента Йотова нямаме. Но имаме вече дълбоки принципни, политически и идеологически различия. Макар че президентската институция е да идеологизира. Искам да ви попитам, понеже се чуват всякакви мнения и упреци, вие искате ли в тази криза, в тази бедност, в тези нарастващи неравенства, България да даде 3 милиарда за нови 8 F-16, вместо да ги инвестира в реална икономика, в увелличаване на доходи, в подкрепа на бедни, на работници, на семейства, на млади и деца. Искате ли? Риторичен въпрос. Ние, българските социалисти, искаме ли в тази криза да бъдат замразени доходите на хората? Искаме ли да се изнася оръжие за Украйна? Искаме ли да се борим с неравенствата или не? Съгласни ли сте пенсията да е 500 лева, минималната заплата да е 780, а служебното правителство да вдига таваните на заплатите на бордоваците? Един изпълнителен директор на държавно дружество до онзиден взимаше 14 хиляди лева на месец и това не им стигна, а вдигнаха тавана и го отвориха. Сигурна съм, че не сте съгласни, ако мислим като истински социалисти.

Ние не отстояваме ли отдавна политика, че ресурсите води, подземни богатства, енергетика – трябва да са държавна грижа? Отдавна го изповядваме. Вие кое избирате? Да възстановим „Напоителни системи”, да ги вържем с българските язовири в мрежа и да напояваме българската земя, която да ни дава българска храна или това, което прави служебният кабинет – да предоставим и последното останало ни от българските води и язовири за изграждане на соларни паркове?

Давам ви само няколко примери за това, което ви казах. Вече за дълбоки различия, не за лични битки. И трябва да изберем и решим. Ние сме партия, която над 100 години следва своята линия принципно и последователно, независимо от обстоятелствата, независимо от това кой каква институция представлява. Ние следваме политика, в центъра на която поставяме човека и не би трябвало да се съобразяваме с отклоняването от тази политика на един или друг на висок пост в държавата. И аз ви призовавам за това да останем верни на хората, които са ни избрали и хората, които ни следват независимо какво им коства това.

Другарки и другари, за да имаме претенцията, че сме силата, която може да сложи ред в държавата, ние първо трябва да си сложим ред в нашата къща. И днешният ден го показа с особена сила. Това не може да продължава повече така. Нека да си кажем честно – ние имаме 3 причини за нашите вътрешни проблеми. Те не са от вчера и днес, но се задълбочават. И от нашия разум зависи дали ще ги решим, дали ще ги преодолеем. Защото тези вътрешни битки ни съсипват. Хората, които ни гледат, няма да ни повярват, докато гледат как се раздираме от вътрешни противоречия. Но, за да ги спрем, трябва да видим къде са причините и можем ли да ги отстраним заедно. Да търсим единение около идеи и каузи, а не около личности. Личностите могат само да представляват тези общи идеи и каузи.

И така – ние имаме 3 проблема. Първият възникна, когато въведохме реформата в БСП. Модерна, европейска, демократична – пряк избор на председател от всички членове. А не от такива групички, лобита и интереси на Конгреса. Ние въведохме 3 мандата за депутати и ограничихме до 2 мандата председателя на партията – 8 години, за да не си помисли, който и да е председател, че може да е вечен. И си създадохме проблеми. Проблемите започнаха и вие виждате говорителите. Наши другари, които загубиха перспективата за пост „вечен депутат” останаха сърдити и не ни простиха. Но ние го направихме, за да дадем път на млади и нови лица. За да отворим партията и към граждански структури, и към синдикални организации, и към други неправителствени организации в ляво.

След този проблем дойде този с прекия избор. Наистина най-демократичната и единствена партия в България, която избира по този начин своя председател. И го проведохме, толкова усилия положихте, за което ви благодарим. Проведохме този избор при невиждана в България активност – близо 70% от членовете в партията гласуваха и близо 80% от тези 70% избраха председател. Онези, които загубиха прекия избор обаче не приеха този резултат и започнаха да се съпротивляват, да идват при вас в организациите и да ви притискат, да ви говорят, да се опитват да ви отцепват от БСП.

Третият проблем бих го нарекла пари и интереси. Ние освободихме партията от олигарсите в нея и от зависимостите от икономически интереси, които бяха пуснали пипалата си в партията и вие го знаете много добре. Защото не сме партия на милионерите, а сме партия на работещите, на слабите, на уязвимите. Тези хора ви използваха другари. Те ви използваха, както и да натрупат лично богатство. Забележете иронията – днес точно те викат най-високо, че БСП не защитава работещите бедни и не е лява партия. Точно те, които години наред се хранеха от правителството на ГЕРБ и от режима на Бойко Борисов. И това го знаете, защото го виждате във всяка община. Та точно те днес най-високо викат: „БСП ще се коалира с ГЕРБ и това вече е договорено”. Тези, които години наред са на хранилката на ГЕРБ с една единствена цел – да разбиват отвътре партията.

Последният проблем е Истанбулската конвенция. Той е и вътрешен проблем, но и наш проблем с международните организации на левите сили в Европа и света. Нека ясно да заявим – ще се борим с всички сили над домашното насилие над жени и деца, ще уважаваме хората с различна сексуална ориентация, ще гарантираме конституционните им права, но с двойно по-голяма сила ще се боря срещу посегателствата върху децата, срещу възпитанието им в ЛГБТИ идеология, срещу опитите за хормонална терапия за смяна на пола, срещу обучението, че сами могат да определят пола си.

Изправени сме срещу огромна сила и пари. Знам, че персонално съм пречка и неудобна на този пост, на който съм в момента. Но искам да декларирам пред вас – докато съм председател на БСП, няма да се предадем на този натиск. Като ме смените някой ден, правете каквото решите. Но дотогава ще отстоявам с всички сили и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета вкъщи, и сме майки и бащи. Това е ценностен избор. Децата и семейството са ценност. Има постъпило и до Конгреса предложение да организираме референдум по този въпрос. Ще го обсъждаме и ще ви предложим някакво решение.

И така другари, в резултат на тези промени в БСП се породиха тези вътрешни битки и напрежения. Но трябва да сложим край на това. Да стъпим на принципи как да решим този проблем с вътрешните противоречия. Има съвсем ясни принципни решения – първо, уважаваме всяко различно мнение. Ние сме доказали, че сме най-демократичната партия. Няма друга, в която всеки с различно мнение отива във всяка телевизия и започва да говори каквото му идва на сърце. Това е демократично. Но трябва да сложим ред в партията. И той е принципен. въпрос Всяко различно мнение се уважава, но има колективни органи на партията. Там се изслушват различията, взимат се решенията и каквото вземе мнозинството – всички го следват и изпълняват. Има и човешки принцип в тези неща. Принцип на взаимно уважение. Не го приемам наши другари да ходят по телевизиите и да си служат с епитети срещу други другари, грозно е. Няма никакъв принцип в това, няма никакъв спор за политика, няма никакъв спор за идеология. Всичко става лично. Допуснем ли това сме обречени. Връщаме се към корените си, към идеологията, към идеите, към колективните решения и отговорността на всеки след това от вземането и изпълнението на тези решения.

Влизаме отново в предизборна кампания. В нея трябва да върнем доверие и подкрепа. Другари, повече не можем да отстъпваме. Правилни са критиките, че резултатът на партията е влошен изключително много. Не ни отива в олевяващ свят и олевяваща България ,при положение че няма друга силна и голяма лява партия, ние да сме в това състояние. И ние си го признаваме, не сме се изправили пред вас да се хвалим. Изправихме се да ви кажем истината с фактите какво свършихме за България и за българския народ. Да видим, че това нещо не доведе до добър резултат и да видим как да го поправим.

Оттук-нататък пътят ни е само нагоре. Сигурна съм, че можем да го направим. Ако нашата цел е просперираща България и благоденстващ народ, то трябва да видим и средствата, с които да го постигнем.

За нас е изключително важен демографският въпрос, спасяване на България от демографската смърт. Намаляване на бедността и неравенствата, неравенства във всичките измерения – на доходи, неравенства регионални, неравен достъп до здравеопазване, неравен достъп до образование на българските деца. Безплатно здравеопазване на здравноосигурените и пакет услуги за неосигурените, осигуряване на здравеопазване във всички райони на страната и спиране на търговията в здравеопазването. Образованието – достъпно за всяко дете, качествено, с акцент обаче възпитание на децата, защото не е достатъчно само да се зубрят и да се помнят факти, дати и исторически събития. Децата трябва да анализират, да могат да правят изводи и най-вече да бъдат възпитани. Трябва да сменим съдържанието на учебниците и да има планирано обвързване на образованието с нуждите на икономиката от специалисти.

Продължаваме да се борим за 1% от брутния вътрешен продукт за култура. Пълна подкрепа за производството на български стоки и развитие на българското земеделие. Чист въздух, вода, земя и храна, борба за екология. Регионалните различия могат да бъдат преодолени с последователна политика, с целеви програми за финансиране. Ние ще работим за стабилизиране на икономиката, на българските фирми, безкомпромисна борба със сивия сектор, чуждестранни инвестиции в производство и нови работни места. Ние ще работим за укрепване на общинската власт, част от данъка общ доход да остава в общините и всяка прехвърлена от държавата функция да бъде осигурена с финансирането ѝ.

Искаме ограничаване на битовата престъпност – законови мерки за пияни, дрогирани, трафиканти, засилване на границата и вдигане на темата за националната сигурност на приоритетно място.

Ние искаме финансова дисциплина – да, но финансови рестрикции – не. И справедливо преразпределение на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Трябва да продължим с безкомпромисната борба с кражбите и корупцията на всички равнища в държавата. Това не може да стане без сериозна, истинска промяна в съдебната система и работещ механизъм за контрол на главния прокурор.

България е пълноправен член на Европейския съюз с национална позиция, която да се отстоява и защитава в общия европейски план – влизане в Шенген и отлагане на приемането на еврото от 1 януари 2024 г., докато икономиката ни не е готова и има риск от още по-голямо обедняване на хората. Другари, и тук има много спекулации. България трябва да приеме еврото, защото така е подписан договорът, когато сме се присъединявали към ЕС. Но всяка държава има право да реши кога. Ние смятаме, че България не е готова. Не е готова икономически, не сме готови да имаме дефицит под 3%, защото това означава рестриктивна социална политика. Загрижени сме дали това няма да доведе до повече обедняване, до понижаване на доходите и увеличаване на неравенствата. И затова ние казваме: „Да, ще се приеме еврото, но не сега“. И знам от вас, от срещите с вас, че се включвате в подписката да има референдум за това да се отложи влизането в Еврозоната. Разбира се, че това е ваше право. Как ще гласува българският народ, „да“ или „не“, е друг въпрос. Но ние винаги сме подкрепяли да се провеждат референдуми по ключови въпроси. Затова се чувствайте спокойни и свободни да участвате в тази подписка за провеждане на референдум.

Нашата „Визия за България” може да се реализира само чрез участие в управлението, както доказахме в правителството, в което участвахме. Там за седем месеца изпълнихме толкова наши обещания, колкото не можахме в последните 10 години. Ако целта ни е просперираща България и благоденстващ народ, то средството за това е да сме управляващи и това може да стане. Трябва да повишим значително резултата и да участваме в следващо управление на България, защото в такава дълбока криза, в която се намираме, трябва да има лява партия в правителството и там да бъдем гарант, че в центъра на политиката ще стои човек, ние ще сме политическият стълб, който защитава неговите социални, икономически, трудови, здравни права. Ние ще сме социалният стълб в такова правителство, каквито знаете, че вече бяхме.

Вече започнаха спекулациите, уважаеми другарки и другари, че БСП ще се коалира с ГЕРБ и че това е договорено предварително. Не за пръв път го чуваме това преди избори. Много често са ни атакували с такова внушение, за да загубим идентичност, да загубим алтернативност срещу тези, срещу които се борихме 6-7 години, всички знаете с какви последици. Хайде да кажем тук, от Конгреса на Българската социалистическа партия, към целия български народ: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос.

Започват и други лъжи и внушения, които ще ни съпътстват през цялата кампания, че в името на властта и на постове, ние – ръководството, ще предадем социалистите и ще се съюзим с всеки, който ни гарантира лични облаги. Предлагам отсега да отсечем и да пресечем тази манипулация. И ви предлагам следното решение – нека минат изборите, да видим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого да участваме в правителство. Това решение да вземем след и чрез вътрешнопартийно допитване до всички членове на партията. Това е най-демократично и справедливо. Силата на партията е в нейните членове и симпатизанти. Силата на ръководството е в тяхната подкрепа към него. Нека тези най-ключови решение за БСП и за бъдещето на България да вземе всеки един от членовете на партията като гласува във вътрешнопартийно допитване.

Трябва да благодарим на всички наши членове. И благодарим. Изнесохте на гърба си четири кампании. Знаем, че сте уморени, но знаем и че няма да се предадем на тази умора. Нашият най-голям опонент е апатията и безразличието на хората. Нека отидем до всеки отчаян и обезверен, че нищо не може да се промени. Нека подадем ръка на всеки такъв човек и да му вдъхнем кураж и сили. Всичко може да се промени. Всичко може да се промени, уважаеми български граждани. Но не зависи от един човек, зависи от всеки човек. Зависи от колективната воля и от общите ни усилия като народ. Исторически много пъти сме били в трудни ситуации и сме излизали от тях по-силни, когато сме били единни. Можем да го направим и сега. За просперираща България и благоденстващ народ! На добър час! Имайте сили, кураж и вяра, всичко може да се промени! Благодаря за вниманието!


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!