БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Кристиан Вигенин: Качественото здравеопазване се постига с подготвени медици и иновации в интерес на хората

„Качественото здравеопазване не зависи само от наличните лекарства и болници, а и от развитието на образованието и науката, от подготвени лекари и медицински персонал, които да се грижат за болните.“ Коментарът направи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Кристиан Вигенин в Брюксел по време на дискусията: „Повишаване на европейската фармацевтична и биотехнологична конкурентоспособност и стратегическа автономия“, организирана от Британската търговска камара. В разговора участваха представители на Европейската комисия, на академичните среди, на бизнеса, занимаващ се с високи технологии и фармацевтични иновации.

Евродепутатът с тревога отбеляза, че често между лекаря и пациента застава като непреодолимо препятствие здравна каса, чиято основна цел не е здравето, а закърпването на бюджета.

Кристиан Вигенин очерта част от предизвикателствата в сферата на здравеопазването: „В Европа сме изправени пред големи различия в областта на здравните системи – достъпът до медицински услуги е неравномерен, не само между държави, а и в рамките на една държава като България. Недостигът на лекарства е сериозен проблем – част от него се дължи на тромави процедури при одобряването им или на прекомерно високите им цени.“ Евродепутатът изтъкна, че огромен проблем е и липсата на аптеки в някои населени места.

Според Вигенин когато се говори за иновации и как Европа изостава от САЩ и Китай в това отношение, трябва да се има предвид необходимостта иновациите да водят до по-добър живот за гражданите, а не да са самоцел. „Когато говорим за иновации в здравеопазването, имаме нужда от повече сътрудничество на европейско ниво и от истински Здравен съюз – не просто единен вътрешен пазар“, препоръча той.

Кристиан Вигенин обърна внимание, че докато се очаква новата Европейска комисия да бъде избрана и да заработи, светът не спира, а проблемите във фармацевтичната индустрия и здравеопазването се трупат. Той напомни, че е необходима повече рационалност и отговорност от страна на бъдещия еврокомисар по темата конкурентоспособност и иновации в здравеопазването.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!