МВР: Притежаването на металдетектори е разрешено!

МВР: Притежаването на металдетектори е разрешено!
От писмо на Булпресс изпратено до Министърът на Вътрешните Работи Бойко Рашков и препратено към Дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност” става ясно, че притежанието на металдетектори е позволено.

Ето най-точното описание досега:

„Във връзка с депозираното в приемната на Министерството на вътрешните работи Ваше запитване ( вх. № 489700-2820/09.06.2021 г.) е извършена проверка от Главна дирекция „Национална полиция“, при която е установено следното:

Металдетекторът не попада в обхвата на закона на оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, поради което не подлежи на регистрация, отчет и контрол по смисъла на този закон.

По отношение на регистрацията на металдетекторите, които представляват един от видовете специални технически средства, ползвани за откриване на недвижими и движими археологически културни ценности на сушата и под водата, законова уредба посочва, че това се извършва в определени случаи у с определена цел.

Процедурата по регистрация на специалните технически средства е уредена в Наредба № Н-00-0001/14.02.2011г. за извършване на теренни археологически проучвания (Обн. ДВ бр. 18 от 01.03.2011г.)”

МВР: Притежаването на металдетектори е разрешено!

От правителството на Бойко Борисов и Прокуратурата обслужваща Иван Гешев бяха сътворени множество беззакония създаващи прецеденти в тълкуването на правото и на базата на тях после съдът и прокуратурата налагаха по своему тормоз над хората, които притежават металдетектори. Металдетекторът има широк диапазон от възможните му притежания.

Но не е забранено да го притежаваш – продават се свободно в търговската мрежа, има специализирани магазини за това и в интернет можете да си закупите нови и употребявани такива свободно.

Но има тълкование, че могат да се използват за търсене на антики – някакъв вид теренно проучване, което не е позволено от закона и за това да бъдете съден, репресиран и т. н.

Десетки са случаите, в който законът се тълкува така, че притежателят на металдетектори да бъдат третирани като престъпници. Един такъв случай е с ловджии, които си купуват пинпойнтер, с който да откриват сачмите в пернатия и дребен дивеч.

МВР: Притежаването на металдетектори е разрешено!

При обиск на МПС са открити няколко за което е образувано досъдебно производство като ловджиите нямат други металдетектори нито каталози за монети, нито някаква литература тясно специализирана, нямат и антики, но от МВР преценяват, че те могат да бъдат третирани като закононарушители.

Има и случаи, в които лице с металдетектор открива накити в дворът си от времето на прабаба си, които са датирани от 17-18 век. Отива и ги дарява на музеят в законният срок – спазва всичко по закон, но от музеят подават информация в МВР, а от полицията му правят обиск в тях и откриват металдетектор и се образува дело.

Прокуратурата се опитва да докаже, че лицето знае, че с този уред може да се правят терени проучвания и да бъдат намирани движими археологически паметници на културата за да бъде осъден. Човекът е добронамерен и спазва закона и затова държавата трябва да го накаже.

Ето два случая, които се използват за да се създаде модел за правен прецедент на базата на който МВР и Прокуратурата да преследват десетки хиляди хора. Заради големият читателски интерес ние от Информационна агенция Булпресс попитахме официалните власти дали притежанието на металдетектор е санкционирано от закона – разрешено ли е или не?

От МВР казаха, че не се водят на отчет и не подлежат на регистрация по смисъла на закона.

Следователно можете да притежавате такива. Нашата агенция и няколко дружества свързани с хобито металдетектинг и тези, който ги използват за търсене на метеорити и самородно злато благодарим за отговорът на Министърът на вътрешните работи и неговият екип, защото десетилетие такива писма оставаха без отговор.

Много НПО-та и граждани са се обръщали към държавата, но са получавали мълчалив отказ от отговор като някой го тълкуват като мълчаливо съгласие, но липсата на точна дефиниция си създава предпоставка Прокуратурата да завежда стотици дела.

МВР: Притежаването на металдетектори е разрешено!

Обръщаме се към всички наши читатели:

Споделете тази информация, нека да достигне до всички съпричастни, до всички, които имат металдетектори в тях. До всички прокурори и съдии да се знае, че не е противозаконно притежанието на металдетектор и да се спрат тези гонения и тормоз!


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!