Мизерия: Над 1,5 млн. българи оцеляват с под 520 лева

Мизерия: Над 1,5 млн. българи оцеляват с под 520 лева
През 2022 г. линията на бедност общо за страната e 525,92 лв. средномесечно на лице от домакинство.

При този размер под прага са били 1,5719 милиона души, или 22,9% от населението на страната.

Това сочат данните на Националния статистически институт.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 4,3% от 504,33 лв. през 2021 г., а относителният дял на бедното население в България се покачва с 0,8 процентни пункта спрямо 22,1% година по-рано.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2022 г. сочат, че ако в доходите на домакинствата се включат пенсиите, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22,9 до 30,3%, или със 7,4 процентни пункта в рамките на година.

При изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност пък нараства до 44,2%.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е неговата икономическа активност и участието му на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (56,9% за 2022 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 3,3 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени, показват още данните на НСИ.

42% от българите казват, че не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи. 20 на сто – или всеки пети, казва, че не може да си позволи консумация на месо и риба през ден. В най-висок риск от бедност са поставени хората, които са трайно безработни и тези без или с основно образование. Близо 26% от децата до 17 години в България са изложени на риск от бедност.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!