Нинова: В игри с квадратчета няма да участваме, Борисов е виновен за хаоса, иска да елимиинира ПП

Нинова: В игри с квадратчета няма да участваме, Борисов е виновен за хаоса, иска да елимиинира ПП
Противоречивата информация за атентата срещу Гешев всява съмнение, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе гост в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Тя коментира информацията, която сутринта изнесе пред парламента вътрешният министър Иван Демерджиев – че Гешев е пътувал сам в колата. Както и информацията, дошла в късния следобед от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

„Толкова противоречива информация и то между официални органи всява съмнение, че това наистина атентат срещу главния прокурор. Това всява неувереност в институциите, това е още един аргумент хората да губят доверие в институциите. Това е по-опасното. Не е добре това, което се случва“, посочи Нинова.

Случаят не е такъв, какъвто изглеждаше в първия ден, каза още Нинова. Според нея „много е тежко, ако е злоупотребено с името на децата и семейството. Ако се окаже, че не е така – това е ужасно“.

Запитана допустимо ли е чуждестранен специалист да оглежда инциденти свързани с българския главен прокурор, отвърна: Не е допустимо, ако не е вещо лице.

В игри с квадратчета няма да участваме, коментира търсенето на бъдещ кабинет лидерът на БСП. Сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще предложи „празни квадратчета“ за кабинета.

Според Нинова случката е като бразилски сериал – сутрин Касандра и Алехандро ще се вземат, по обяд – развалят годежа, а вечерта сватовете делят чеиза на булката.

Борисов се гаври с ПП, а те като първокласници изпълняват, смята тя.

Борисов ги предизвика по всички видове начини, те се хванаха като първокласници, резултат – няма. Освен това, че ПП направиха салто мортале, каза Корнелия Нинова.

Борисов е виновен за хаоса, който създава. Целта на Борисов е да елиминира ПП и да докаже колко лековато реагират, посочи тя. И предупреди, че „игричките, които Борисов играе с ПП и ДБ, няма да станат с БСП“.

„В игри с квадратчета няма да участваме. Вие виждате, че ние мълчахме досега, защото първите и вторите спорят за кабинет. ГЕРБ кат опърва политическа сила и г-н Борисов носят отговорност за съставяне на правителство и стабилност за България. Това е факт. Г-н Борисов покани вторите – ПП и ДБ. От там започна бразилски сериал, които са по сто серии“, заяви Корнелия Нинова.

„Седнаха да правят законодателна програма с ПП-ДБ – още няма. Правиха работни групи за бюджет, а има ли? Няма. Следващата въдица, която им хвърли бе – дайте да направим управленска програма. ПП-ДБ глътнаха като шарани и направиха програма, а ГЕРБ я направи на пух и прах. После беше – дайте и състав на кабинет. И него попиляха“, изреди Нинова.

Според нея Борисов е сложил край на сериала, защото е омръзнал на публиката и затова е поканил другите политически сили на разговор.

„Хванаха се като първокласници на Борисов. ПП-ДБ направиха салто мортале за 6 месеца. Знам с какъв ентусиазъм тръгнаха и изведнъж да стигнеш до това – той ти подава моркова, а ти тичаш. Едно от най-важните неща в живота и в политиката е да запазиш достойнство“, отсече Нинова.

„Тези игрички, които си играе с ПП и ДБ – с БСП няма да му се получат. След това искам да ви кажа пет неща за БСП, които изваждам пред скоби. Ние разбираме сериозността на ситуацията в България. Държавата е в тежка политическа криза втора година и трябва да се излезе от нея. Това може да стане само ако парламентът заработи. Знаем, че сме 23-ма и не можем да носим тежестта на управлението. Ние сме 23-ма, но може да дойде момент, в който от тези 23-ма да зависи какво е се случва в държавата. Точно заради този тежък въпрос, ние сме решили да го решим с вътрешнопартийно допитване“, добави Нинова.

„Искаме ред и правила. Първо – да се извадят 4-5 национални важни задачи, а не да си разглеждаме програмите, както ГЕРБ ни канят. Те ни поканиха да коментираме тяхната управленска програма, но ако искат съгласие, няма как да обсъждаме това. Поискахме я, нормално. Изпратиха ни програмата на ПП-ДБ. Попитахме г-жа Атанасова „това ли ни пращате“, а накрая отговор – ми ние я изпратихме, за да се забавляваме. Дистанцирам БСП от този хаос. Не може да ми пращаш програма на чужда партия, за да се забавляваме. Ако на някой му се забавлява, парламентът не е мястото за това“, изтъкна Нинова.

На въпрос дали БСП би подкрепила първия мандат Нинова отговори: „Ако членовете на партията одобрят този подход“. Тя заяви обаче, че не иска Борисов да си сменя мнението по три пъти на ден. И добави, че след неговите изказвания не трябва да се слага точка, а запетайка. Според нея трябва ясна формула и пет приоритета.

Нинова отговори и на въпрос как си представя по-доброто правителство, като според нея то трябва да се състои от експерти.

Ако членовете на БСП одобрят, е възможно да подкрепим първи мандат. Г-н Борисов трябва да ни покани и да каже, но преди това да си избистрят и те какво искат в ГЕРБ, а след това сериозно да покани и другите и да каже – предлагам ви тези приоритети, тези министри и вие да контролирате от парламента. Тогава ще питаме партията си, каза тя.

За мен министрите трябва да са експерти. Виждате, че когато излязат напред политиците, започват скандалите. Ние малко трябва да се дръпнем назад, ако искаме да свършим работа за България, допълни Нинова.

На „Промяната“ им е навик да бъркат в други партии, каза лидерът на БСП.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!