Нинова: Моделът „Радев“ руши парламентарната република чрез постоянните служебни правителства

Нинова: Моделът "Радев" руши парламентарната република чрез постоянните служебни правителства
„Моделът „Радев“ руши парламентарната република чрез постоянните служебни правителства.

С едноличното управление на президента е под заплаха парламентарната власт. Наша отговорност е да спасим парламентарната република и разговорите за бъдещето на България да бъда тук, в тази сграда.“

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на лидерската среща за третия мандат, след като се изказваха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

„Още веднъж ви поздравявам, че сте тук и може би това ще е едно добро начало да върнем правенето на политика там, където ѝ е мястото – в българския парламент, каквито и да са различията ни“, добави тя.

Всички сме наясно, че България се намира в политическа криза. Че заради нея се задълбочават икономическата, социалната, енергийната, въпросите на националната сигурност. Нашето желание е да говорим как преодолявайки политическата криза, можем да помогнем да решим и другите кризи. С пълното разбиране, че сме различни – и идеологически, и политически, и ще останем такива. Но в момента стоят пред нас по-важни въпроси за България.

Отправихме покана към всички, именно водени от това желание – да намерим разговор по важните за България въпроси. Изненадани сме, че ги няма председателите на “Продължаваме промяната“ и на “Демократична България“.

Готвейки се за тази лидерска среща, направихме сериозен анализ на програмите на партиите, на публичните заявления и извеждаме напред четири въпроса, които съществуват във всички програми на всички партии. Тоест търсили сме това, което може да ни обедини, а не да ни разединява.

Представихме публично тези четири въпроса и те са – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 2023 г., приемът на България в Шенген и съдебна реформа.

Много европейски държави вече инвестираха средствата по Плана за възстановяване и устойчивост в икономиките си, в здравеопазване, образование, инфраструктура. Поради политическата криза у нас ние не само се забавихме с Плана за възстановяване и устойчивост, но вече носим щети от това забавяне.

На второ място – мисля, че сме единодушни, че България не може да остане без бюджет за 2023 г. Временното решение да се прилага бюджетът за 2022 г., ако продължи дълго, ще изправи пред предизвикателства всички системи в държавата.

Трето – единодушни сме, че България заслужава да бъде част от Шенгенското пространство и можем да обединим усилията си за това.
Четвърто – всички искаме да има справедливо правораздаване, за да се чувстват хората защитени и да имат чувство за справедливост.
Тези приоритети са декларирани от колегите, които сега отсъстват.

Очевидно това е декларация само на думи, липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България. Дали този разговор ще доведе до конкретно решение за съставяне на правителство, за мнозинства, това е втори въпрос. Но днес, пред нас, ако сме отговорни хора, стоят тези поне четири важни въпроса. Ние сме отворени и за други предложения.

Ако има желание, ще се намери начин. Ако няма желание, ще се намери причина. Ние, като отговорна партия, ви предлагаме да търсим начин. Изправени сме като държава, и като народ, пред редица предизвикателства.

Трябва да поемем отговорността, като отговорни хора, като държавници и политици, да търсим решението на тези предизвикателства.
Благодаря Ви, че Вие се отзовахте на тази среща. Оценяваме високо това.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!