Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година: Божият мир да бъде с всички нас!

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година: Божият мир да бъде с всички нас!
Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година – началото на индикта, се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия.

„По великата Божия милост в този първи ден на септември встъпваме заедно в още една Нова църковна година.

Още една Нова църковна и богослужебна година, през която отново ще съпреживеем и осмислим още веднъж всички важни събития от богочовешката история. Ще търсим и заедно ще намираме отговорите на единствено важните въпроси на човешкото съществуване в светлината на Божието откровение в Христа Иисуса, Който е нашият съвършен критерий, образец и пример за подражание във всичко – в мислите и чувствата, в решенията и в действията ни, и Който с любов и божествено дълготърпение очаква от всекиго от нас не само да Го следва външно, а и да се уподобява Нему вътрешно“, казва Негово Светейшество.

Патриарх Даниил отбелязва, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. Доколко сме били верни на призванието си, на най-висшето предназначение, за което сме сътворени?

Дали и в каква степен сме проявявали милостта и човеколюбието, които Сам Господ ни показа в дните на Своя земен живот? Дали и доколко сме съзирали Него Самия – Неговия образ в лицето на другия, на нашия ближен, бил той близък или далечен? Ще се надяваме ли, в деня на Съда, да чуем и ние като праведниците: „Гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте“ (Мат. 25:35-36).

„Всички тези решаващи за нашето спасение въпроси, над които следва да размисляме постоянно, стоят с особена сила тъкмо в началото на Новата църковна година. Нека тя да бъде изпълнена със съдържание и дълбок християнски смисъл – лично за всекиго от нас и за цялото наше общество. В нашия свят на тежки – изглеждащи непреодолими противоречия, които за огромно съжаление човеците нерядко избират да разрешават чрез силата на оръжията, единствената възможна положителна промяна е промяната на човешкия ум, промяната на начина на мислене, на устройството и нагласата, която обаче идва само като следствие от промяната в човешкото сърце. „Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене“ (Пс. 50:12). Ако тези вдъхновяващи молитвени слова на псалмопевеца са подходящи за всеки човек, за християнина те са задължителни.

Слизането на ума в сърцето, което се осъществява в и чрез непрестанната молитва, означава освещаване на ума, постигане на единство между ума и сърцето, възстановяване на разрушеното единство на човешката личност“, казва българският патриарх.

Негово Светейшество отбелязва, че чистотата на сърцето е абсолютното условие както за просветляването на ума – за онова придобиване на „ум Христов“, за което говори свети апостол Павел (1 Кор. 2:16), – така и за привеждането на човешката воля в съдействие с волята Божия. А Божията воля е ясно изразена от Христа Спасителя в новозаветното Откровение: „… волята на Отца, Който Ме е пратил, казва Господ – е тая: от всичко, що Ми е дал, да не погубя нищо, а да го възкреся в последния ден“ (Йоан 6:39).

Ето какво следва да желаем и ние, и къде да намираме смисъла на всеки човешки живот – в това „… да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“ (1 Тим. 2:4). И затова е толкова тежко и угнетяващо, когато навсякъде около нас наблюдаваме обратното: безразличие към спасението на човеците и по-скоро воля за насилие и обезличаване на другия, за разрушение и смърт, от които Господ да ни избави!

„Врагът на човешкото спасение и днес не прекратява със своето богоборчество и човеконенавистничество. При все това обаче ние добре знаем, че промяната е възможна и че силата, необходима ни за това, е благодатта на Светия Дух. Тази сила е Божият Дух, Който живее във всекиго от нас – кръстените в името на Христа Иисуса и приели благодатта на Светия Дух (срв. Деян. 1:8). Нашият Господ и днес ни припомня, че „… царството Божие вътре във вас е“ (Лука 17:21), а свети апостол Яков добавя, че „голяма сила има усърдната молитва на праведника“ (Иак. 5:16).

Християнинът е човек, който е призван за постоянна борба, но не „против кръв и плът, а против… поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12), и който пред лицето и на най-тежките изкушения и изпитания не познава отчаянието, защото знае, че в него, с него и до него е не друг, а Сам Бог (срв. Мат. 1:23), силният в бран – „Крепкият и силният… Господ на силите“ (Пс. 23:8-10), казва патриарх Даниил.

Негово Светейшество отбелязва, че „Бог изчаква нашето покаяние“. „Промяната към доброто, към истината и светлината, започва вътре във всекиго от нас, а един от най-подходящите моменти за дълбоко осъзнаване на това е началото на Църковната година.

Нека това начало бъде благословено и Светият Божи Дух, Който е Дух на Премъдрост и всяка истина, във всекиго от нас да „събира плод за вечен живот, за да се радват заедно и сеячът, и жетварят“ (Йоан 4:36). Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат с всички нас! Честито и от Бога благословено църковно новолетие!“, отправя своя благослов Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил.

От БПЦ отбелязват, че окръжното послание трябва да се прочете след светата литургия на 1 септември във всички храмове в Софийската епархия, съобщава БТА.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!