Патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната

Патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната
Негово Светейшество българският патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната.

Предстоятелят на Българската православна църква (БПЦ) възглави тържествената света литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества и своя съборен храмов празник. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Пахомий – викарий на Софийския митрополит, архимандрит Йоан – протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Флавиан, столични свещеници и протодякон Иван Петков. В края на утринното богослужение Негово Светейшество патриарх Даниил пострига за четци, певци и свещоносци на българската църква – Георги Господинов и Емил Коджиа.

По време на богослужението бяха прочетени специални прошения за измолване на Божията милост и изпращане на дъжд, както и за спирането на пожарите в страната.

След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия.

„Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, свети пророче Илие. Послушай нас и побързай да ни помогнеш. Ние скърбим понеже из много краища по нашата земя хората страдат, всички се измъчват от бездъждие и опустошаващи пожари, а глад и мор може да последват след тях.

Ние се ужасяваме от гибелта и като изповядваме нашите грехове пред Господа, със смирени сърца те молим: славни пророче Илие, закриляй ни пред Господа и помоли да ни даде прошка на нашите прегрешения.

И да излее върху нас Своята неоскъдна милост. Обърни внимание към нас както в онова време – помоли се Господу да изпрати от небето дъжд, който да напои жадната земя, да угаси пожарите и да ороси земята до ситост“, прочете молитвата Негово Светейшество патриарх Даниил.

В словото си той изтъкна подвижническия живот на светия пророк, който винаги трябва да бъде наш пример в живота ни. Патриархът каза още, че когато виждаме природните катаклизми и промени – бедствия и аномалии, то трябва да се замислим за духовния ни живот и да обърнем поглед върху своето покаяние.

„Когато ние отстъпваме от Бога и настъпва едно разединение, едно противоборство, страстите влизат в човека и вече душевните сили в самия човек започват да се смущават, започва една вражда, едно разделение в самия човек – това причинява грехът. Но заедно с това настъпват промени и в целия свят… Страданието настъпва тогава, когато човеците отпадат от Бога. И колкото повече се отдалечаваме от Бога, и колкото повече се измъчва човешката душа, толкова повече и се разстройват природните сили…

Когато се умножи грехът, то естествено и настъпват тези природни бедствия и стихии – за да може Господ да ни вразуми и да ни покаже, че без Него не можем да правим нищо…

Тези изменения в климата – необичайните горещини, а в същото време на други места необичайни наводнения и други бедствия – нека всичко това да ни говори да се обърнем към Бога и най-напред в нашите души да настъпи мир, ние да се помирим с Бога, ние да потърсим Христовия мир, най-напред в душите ни, а после и във взаимоотношенията ни да бъде Божията правда. Да престанем с враждуването, с отрицанието едни към дурги, недоверието, разделението помежду ни“, каза патриарх Даниил.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!