БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Поевтиняването на храните по стоковите тържища се ускорява

Поевтиняването на повечето плодове и зеленчуци по стоковите тържища в страната продължава, но общият темп на спад на цените на храните на едро, вкл. месните и млечните, се ускорява. Равносметката показва, че храните на едро поевтиняват за шеста поредна седмица (13-17 юни).

Прави впечатление, че за четвърта поредна седмица от общия брой (36) наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) хранителни продукти поскъпналите са малко повече от поевтинелите, но основната причина за общото поевтиняване се дължи на двуцифрения спад на цените на някои плодове и зеленчуци.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 17 юни е 2.071 пункта, спрямо 2.111 пункта към 10 юни или седмично поевтиняване с 1.89 на сто. Предишната седмица (6-10 юни) цените на едро са спаднали с 0.52%, а през първата седмицата на настоящия месец (30 май-3 юни) храните по стоковите тържища са поевтинели с 2-12 на сто.

Така за три седмици през юни храните на едро са поевтинели с 4.47 на сто. В последната седмица на май (23-27) цените са се понижили с 0.27 на сто. Последното повишение, за 26-та поредна седмица е регистрирано в периода 3-5 май (+0.58%).

Месечна равносметка

През май ДКСБТ отчита общо поевтиняване на храните на едро с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено нарастване на цените с 0.65%. Общо от началото на годината до 17 юни цените на храните на едро са се повишили с 16.41 на сто.

На годишна база, спрямо 17 юни 2021 година, ИТЦ е нараснал с 36.03% (от 1.552 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 13 са поевтинели, 21 са поскъпнали и 2 са без промяна в цената, но общото поевтиняване за отминалата работна седмица се дължи, както посочихме, на двуцифрения спад на цените на някои плодове и зеленчуци.

От млечните и месните храни и варивата най-много е поевтинял зрелият фасул, а най-много са поскъпнали оризът и захарта; при плодовете най-много са спаднали цените на черешите, а най-много са се повишили на ябълките; при зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните краставици и домати, а най-много са поскъпнали репите и зрелия кромид лук.

3e-news.net

Разлики на цените на едро по области

Прави впечатление, че ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.80 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.10 лв./кг в София); при кашкавала „Витоша“ разликата е 6.00 лева (от 11.00 лв./кг в Благоевград до 17.00 лв./кг в Монтана); 3.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 6.00 лв./кг в Ямбол); при каймата смес разликата е 3.60 лева (от 5.50 лв./кг в Бургас до 9.10 лв./кг в Кърджали); 3.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.00 лв./кг във Варна и Пловдив до 7.00 лв./кг в София); при слънчогледовото олио разликата е 2.19 лева (от 3.60 лв./литъра в Хасково до 5.79 лв./литъра в Добрич и Кърджали); 1.91 лева е разликата при ориза (от 1.90 лв./кг в Смолян и София до 3.81 лв./кг в Силистра); при захарта разликата е 1.40 лева (от 1.60 лв./кг в Благоевград и Хасково до 3.00 лв./кг в Русе); 1.10 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.90 лв./кг във Варна и Смолян до 2.00 лв./кг в Пловдив); при яйцата разликата е 0.10 лева (от 0.22 лв./броя в Плевен до 0.32 лв./броя в София).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 2, без промяна в цената са 2 и поскъпналите са 16, като трендът е в нормални граници – от минус 1.5% до плюс 3.0 на сто, което е характерно за сезона за тези група храни.

На седмична база поевтинели са само зрелият фасул (-1.5% до 3.86 лв./кг) и трайният варено-пушен салам (-0.3% до 10.70 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.27 лв./кг) и пилешкия бут (4.76 лв./кг).

Най-много е поскъпнал оризът (+3.0% до 2.74 лв./кг), следван от захарта (+2.3% до 2.19 лв./кг), замразеното пиле (+2.22% до 5.67 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.5% до 2.70 лв./броя), прясното мляко (+1.4% до 2.14 лв./литъра), брашното тип 500 (+1.4% до 1.47 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+1.3% до 15.24 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.0% до 5.03 лв./литъра), пилешките кренвирши (+0.7% до 4.62 лв./кг), лещата (+0.6% до 3.65 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.6% до 6.35 лв./кг), кравето сирене (+0.5% до 9.83 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.3% до 10.70 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+4.21 лева) и при кравето сирене (+2.84 лева).

При зеленчуците

на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е много широк за този сезон – от минус 20.8% до плюс 9.1 на сто. Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-20.8% до 2.70 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-18.4% до 1.60 лв./кг), морковите (-11.0% до 1.05 лв./кг), зелената салата (-8.8% до 0.73 лв./кг), доматите от внос (-7.4% до 2.50 лв./кг), краставиците от внос (-7.0% до 1.72 лв./кг), зрелия чесън (-5.7% до 4.15 лв./кг), зелето (-4.3% до 0.89 лв./кг), картофите (-2.7% до 1.07 лв./кг).

Най-много са поскъпнали репите (+9.1% до 0.84 лв./връзката), следвани от зрелия кромид лук (+1.0% до 1.03 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, с изключение на оранжерийните краставици, като най-голяма е разликата в цените при вносните домати и оранжерийните домати.

При плодовете

наблюдавани от ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е също в широки граници – от минус 32.5% до плюс 5.7 на сто.

Най-много са поевтинели черешите (-32.5% до 2.62 лв./кг), следвани от ябълките (-11.2% до 1.43 лв./кг), а най-много са поскъпнали лимоните (+5.7% до 2.58 лв./кг), следвани от ягодите (+4.3% до 3.62 лв./кг) и бананите (+1.6% до 2.52 лв./кг).

Още подробности за пазара на храни по тържищата на 3е-news.net:

https://3e-news.net/bg/a/view/34493/poevtinjavaneto-na-hranite-na-edro-prodyljava-shesta-poredna-sedmica


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!