Проф. Ива Христова: Трета бустерна доза ще има у нас

„Трета бустерна доза ще има у нас в скоро време. Ще има такава препоръка за определени рискови групи.“ Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Ще се препоръча за хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастните над 65 години.

Христова добави, че децата не заразяват, а биват заразявани и обясни, че един учител може да пренесе коронавируса на цяла класна стая.

Затова е важно възрастните да са имунизирани, обясни още Христова.

„Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация“, каза още тя.

Христова обясни и че мерките трябва да се спазват и от имунизираните, защото при някои има спад на антителата след време поради особености на организма.

Специалистът коментира и новият „Мю“ вариант, като подчерта, че той не е масов засега.

Тя прогнозира, че в следващите две седмици ще има покачване на случаите, но се надява после да има плато и случаите да са под 3000.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!