БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Първо поскъпване на храните на едро по тържищата след 10 седмици на поевтиняване

След 10 поредни седмици на постоянно поевтиняване, през отминалите пет работни дни (18-22 юли) храните по стоковите тържища в страната поскъпнаха за първи път. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 22 юли е 2.031 пункта, спрямо 2.028 пункта към 15 юли или седмично поскъпване с 0.15%.

От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 18 са поскъпнали, 3 са без промяна в цената и 15 са поевтинели.

Десет седмици храните поевтиняваха

от 11 до 15 юли спрямо предходната седмица (-0.09%);

от 4 до 8 юли (-0.09%);

от 27 юни до 1 юли (-0.34%);

от 20 до 24 юни (-1.54%);

от 13 до 17 юни (-1.89%);

от 6 до 10 юни (-0.52%);

от 30 май до 3 юни (-2.12%);

от 23 до 27 май (-0.27%);

от 16 до 20 май (-0.91%);

от 9 до 13 май (-1.26%).

Последното повишение, за 26-та поредна седмица, е регистрирано в периода 3-5 май (+0.58%), а след това за 10 поредни седмици (от 9 май до 15 юли) храните по стоковите борси и тържищата са поевтинели общо с 8.59 на сто.

Месечна равносметка

През целия месец юни храните на едро са поевтинели с 6.18 на сто, при отчетена от НСИ рекордна инфлация за миналия месец от 16.9 на сто, но спад при две от общо 12-те потребителските групи стоки и услуги, едната от които е „хранителни продукти и безалкохолни напитки“, където отчетеното намаление на цените е с 0.1%.

Преди това през май ДКСБТ регистрира месечен спад на цените с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година, с 0.65%. Общо от началото на годината до 22 юли цените на храните на едро са се повишили с 14.16 на сто.

На годишна база, спрямо 22 юли 2021 година, ИТЦ е нараснал с 35.46% (от 1.500 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната и през отминалата седмица. Най-голяма е разликата от 9.50 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.50 лв./кг в София), при кашкавала „Витоша“ разликата е 4.20 лева (от 12.30 лв./кг в София до 15.80 лв./кг в Пловдив; 4.20 лева е разликата при кашкавала „Витоша“ (от 13.80 лв./кг във Велико Търново до 18.00 лв./кг в Пловдив); при замразеното пиле разликата е 4.00 лева (от 4.00 лв./кг в Пловдив и София до 8.00 лв./кг в Силистра); 3.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); при каймата смес разликата е 3.20 лева (от 6.00 лв./кг във Варна, Добрич и Сливен до 9.20 лв./кг в София); 1.60 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 4.30 лв./литъра в Благоевград до 5.90 лв./литъра в София); при ориза разликата е 1.50 лева (от 2.00 лв./кг в София и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Пловдив); 1.30 лева е разликата при захарта (от 1.40 лв./кг в Стара Загора до 2.70 лв./кг Смолян); при брашното тип 500 разликата е 0.90 лева (от 1.00 лв./кг във Варна , Велико Търново и Силистра до 1.90 лв./кг в Пловдив и Смолян); 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.23 лв./броя в Добрич, Пловдив и Ямбол до 0.32 лв./броя в София и Кърджали).

Седмичната равносметка по видове храни

През отминалата седмица от млечните и месните храни и варивата най-много са поскъпнали захарта и прясното мляко, а най-много са поевтинели брашното тип 500 и слънчогледовото олио; при плодовете най-много са нараснали цените на ябълките, а най-много са спаднали на прасковите; при зеленчуците най-много са поскъпнали доматите от внос и зрелия кромид лук, а най-много са поевтинели морковите и оранжерийните домати.

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 9, без промяна в цената са 2 и поевтинелите са 9, като трендът е в нормални граници – от минус 6.2% до плюс 4.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поскъпнала както вече посочихме захарта (+4.5% до 2.30 лв./кг), следвана от прясното мляко (+2.8% до 2.23 лв./литъра), кравето сирене (+1.4% до 10.21 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+1.1% до 15.63 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.4% до 4.86 лв./кг) и зрелия фасул (+0.3% до 3.85 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.26 лв./броя) и малотрайните колбаси, вкл. и шунка (6.15 лв./кг).

Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-6.2% до 1.35 лв./кг), следвано от слънчогледовото олио (-4.0% до 4.99 лв./кг), пакетчето масло от 125 грама (-3.0% до 2.63 лв./кг), ориза (-2.9% до 2.72 лв./кг), замразеното пиле (-2.7% до 5.85 лв./кг), лещата (-2.4% до 3.85 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (-0.7% до 10.43 лв./кг),

Снимка: 3-e news

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+4.50 лева), кравето сирене (+2.99 лева), слънчогледовото олио (+1.79 лева), замразеното пиле (1.54 лева), варено-пушения салам (1.58 лева) и лещата (1.17 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е в широки граници – от минус 3.7% до плюс 8.8 на сто.

Най-много са поскъпнали ябълките (+8.8% до 1.48 лв./кг), следвани от лимоните (+4.8% до 3.06 лв./кг), кайсиите (+0.9% до 2.25 лв./кг). Най-много са поевтинели прасковите (-3.7% до 2.10 лв./кг), следвани от бананите (-1.6% до 2.50 лв./кг).

Снимка: 3 – e news

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година кайсиите са били по-евтини, а без промяна в цените – ябълките.

При зеленчуците

на седмична база поскъпналите са повече от поевтинелите, като за тази група храни трендът също е широк за този сезон – от минус 2.8% до плюс 11.4 на сто. Най-много са поскъпнали доматите от внос (+11.4% до 2.35 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (+6.7% до 1.12 лв./кг), пресните картофи (4.7% до 1.12 лв./кг), тиквичките (+3.3% до 0.93 лв./кг), зелената салата (+3.2% до 0.93 лв./броя) и оранжерийните краставици (+2.5% до 1.65 лв./кг). Без промяна в цената е зелето (0.82 лв./кг).

Най-много са поевтинели морковите (-2.8% до 1.06 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-2.6% до 2.23 лв./кг), червения пипер (-2.2% до 3.95 лв./кг) и зеления пипер (-1.3% до 2.31 лв./кг).

Снимка: 3-e news

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените при доматите от внос (0.84 лева), следвани от зеления пипер (0.68 лева) и оранжерийните домати (0.58 лева). 

Купи билет


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!