Радев: България не може повече да чака, имаме нужда час по-скоро от работещ парламент

Радев: България не може повече да чака, имаме нужда час по-скоро от работещ парламент
Партиите да си вземат поука от предишните наддавания и да не губят нито ден.

България не може повече да чака, имаме нужда час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза чрез консенсусно мнозинство около ясни цели и приоритети.

Трябва да се излъчи устойчиво и работещо редовно правителство. Това каза президентът Румен Радев в първия си коментар след обявяването на резултатите от предсрочния парламентарен вот, предаде Новини.бг.

Той заяви, че не може да отговори защо втори ден политическите сили мълчат.

„Всички издигаха приоритети и цели, които очаквам да приложат и на практика. Когато ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, ще издам указ за свикването му възможно по-скоро.

Трябва да спазя определени срокове и процедури по закон“, допълни той.

По думите му първостепенната задача е приемането на бюджета и проектозаконите на ПВУ.

„Пред тях стои едно сложно уравнение. По време на кампанията всички те настояваха да не се пипат данъците, да се увеличат разходите, а да се запази дефицитът в бюджета на 3%“, посочи той.

„Партиите да загърбят пустословието по отношение на модернизация на армията и да погледнат всеобхватно на превъоръжаването“, призова държавният глава.

Радев се надява да бъде загърбена острата предизборна реторика.

„Партиите нека не чакат да се завъртят мандатите, а отсега да търсят устойчива формула за съставяне на правителство.

Трябва да се мисли реалистично. Надявам се и следващият парламент и правителство да се възползват от всичко, направено от служебния кабинет.

Сложното уравнение да увеличим разходите и да запазим 3% дефицит трябва да бъде решено от партиите“, заяви държавният глава.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!