Радев: Още тези дни! Очаквам да видя ще има ли мнозинство в НС, за да връча втория мандат

Радев: Още тези дни! Очаквам да видя ще има ли мнозинство в НС, за да връча втория мандат
Президентът Румен Радев заяви, че още тези дни ще вземе решение кога да връчи втория мандат, но ще се води от Конституцията.

„Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. И реакциите на другите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали има такава подкрепа и съответно аз да взема своето решение.

Ще се съобразя с програмата на българския парламент. Още тези дни ще стане ясно и аз ще взема своето решение. Винаги съм се водил от Конституцията, така ще постъпя и сега“, подчерта държавният глава, цитиран от БНТ.

Президентът коментира и участието си в демонстрационен полет с учебно-тренировъчен самолет на авиобаза „Враждебна“.

„С удоволствие приех поканата да полетя на този прекрасен учебен самолет. Това е нещо съвършено различно като ново поколение в авиацията тренировъчни самолети“, отбеляза Радев след като участва в едночасов полет с учебно-тренировъчния самолет от ново поколение РС-21 по повод 20-годишнината от приемането на самолетите „Pilatus“ в състава на българските Военновъздушни сили.

Полетът на държавния глава е по повод 20-годишнината от приемането на самолетите Pilatus Aircraft в състава на българските военновъздушни сили в транспортна авиобаза “Враждебна” в София.

На излитането със самолета присъства служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Машината, която Радев пилотира, е от най-ново поколение. На такива самолети тренират и военните във Франция, Швейцария, ОАЕ, Сингапур, Саудитска арабия, Катар, Йордания, Австралия и Испания.

Преди да стане президент, Румен Радев бе пилот на изтребител. Откакто е държавен глава, той няколко пъти сяда в пилотската кабина. Последно през 2022 г. Радев летя на един от най-модерните изтребители – “Юрофайтър”, при свое посещение в Испания. През 2017 г., докато бе на гости на Еманюел Макрон, се качи и на френския “Рафал”.

През 2014 г., малко преди да обяви влизането си в политиката, Радев стана известен с рисков полет над София. Като част от авиошоуто “Това сме ние” тогавашният генерал Радев изпълни над столицата фигури от висшия пилотаж, включително “Кобрата на Пугачов”, със своя самолет МиГ-29.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!