БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Радев: Партиите пренебрегват здравия разум, милитаристките призиви нямат място у нас

Радев: Партиите пренебрегват здравия разум, милитаристките призиви нямат място у нас
Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да има сблъсъци заради войната. По българските улици трябва да се веят български знамена.

Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

„Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да подкрепяме всячески, но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви – те нямат място у нас“, категоричен беше държавният глава.

По думите му формулировката за военнотехническа помощ е „достатъчно разтеглива и рискована“.

„Партиите пренебрегват здравия разум. Това решение на Народното събрание е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства“, коментира Радев и продължи:

„Още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“.

„Войната, която бушува непосредствено до нас и която доскоро считахме за немислима изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват държавната сигурност. Основният стълб на тази сигурност е българската армия и хората, които са се посветили на нея“, допълни президентът.

Румен Радев коментира и новия политически проект на бившия военен министър Стефан Янев.

„Назначените от мен министри бяха силни, когато работиха като екип в служебния кабинет. Но впускането в партийната политика е непосилно изпитание за някои от тях. За втори път на президентството се преписва политически проект. Това е грешно разбиране. Не работя с поставени лица. Ако подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично“, подчерта държавният глава.

Малко по-рано в приветствие по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия Румен Радев написа, че „българският войник многократно е доказвал качествата си и в дни на изпитания винаги е бил надеждна опора на държавността ни“.

Събитията от последните месеци показват, че ефективната отбрана е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива, заявява президентът Радев.

В приветствието си президентът отбелязва, че на светлия християнски празник Гергьовден българският народ засвидетелства своята признателност към Българската армия. Припомняме си славата на българското оръжие и скланяме глави пред загиналите за нашата свобода и независимост.

Политиците често оставаме длъжници на българските военнослужещи. Обществото ни обаче винаги е отмервало всекиму заслуженото. Ето защо Денят на Българската армия е сред най-старите и обичани празници в националния ни календар, посочва президентът.

Въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят, нашите мъже и жени в униформа продължават последователно и отговорно да изпълняват своите задачи. Българските военнослужещи не само защитават границите на Отечеството, със своя професионализъм и всеотдайност те пазят честта на Родината. Гарантират мира и спокойствието на всички нас, заявява държавният глава.

Историята ни учи, че независима държава не може да съществува без силна и боеспособна армия, заявява президентът Румен Радев.

Държавният глава пожелава свети Георги Победоносец да дава сили на българските воини и да закриля България.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!