Радев преди клетвата на кабинета „Главчев 2”: Политическата криза не е отминала

Радев преди клетвата на кабинета „Главчев 2”: Политическата криза не е отминала
Политическата криза не е отминала, заяви президентът Румен Радев преди клетвата на кабинета „Главчев 2”.

„Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес вече има назначено правителство и определена дата за изборите. Политическата криза обаче не е отминала и тя ще намери своето разрешение едва когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство. Тази устойчивост на мнозинството е функция от неговата легитимност, която произтича от два важни фактора – избирателната активност и честността на вота“, бяха точните думи на Радев.

„Когато избирателната активност е ниска, както е напоследък, именно честността на вота придобива огромна тежест. Затова продължавам да настоявам борбата с купения и контролиран вот да бъде издигната като приоритет, защото това уродливо явление изкривява вота на гражданите, дава възможност на компрометирани фигури да се домогват до Народното събрание, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши самата политическа система и държавността.
МВР има важна роля за пресичане на купения и контролиран вот и затова ще следим действията на новия министър на вътрешните работи. Те ще покажат дали той е човек на този и онзи или на българските граждани”, подчерта държавният глава.

Радев коментира, че оставя на страна спекулациите „на кого принадлежи Атанас Илков”. „Това ще покажат неговите действия в предизборната кампания, където МВР има голяма роля за пресичане на купения и контролиран вот. Надявам се да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани”, каза още президентът Румен Радев.

След церемонията в парламента Радев отново спря при медиите и този път коментира избора за еврокомисар от България. Според президента служебният министър-председател Димитър Главчев е добре да се консултира с партиите за избора на нов български еврокомисар.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!