БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Рекорд на непрекъснато седмично поскъпване на храните на едро

През четвъртата работна седмица на ноември (21-25) храните на едро по стоковите тържища са поскъпнали за девета поредна седмица, след като преди това поевтиняваха пет поредни седмици, показват данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Това е рекорд за най-дълъг период на седмично поскъпване за последните две години. Осем поредни седмици на постоянно нарастване на цените на едро е отчетено през февруари и март на настоящата година.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 18 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 6 са без промяна в цената. От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на ориза, а най-много е поевтиняло брашното тип 500; при плодовете най-много е поскъпнало гроздето, а най-много са поевтинели портокалите; при зеленчуците най-много са нараснали цените на едро на зеления пипер, а най-много са спаднали на зелето.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 25 ноември е 2.257 пункта спрямо 2.254 пункта към 18 ноември или седмично нарастване с 0.13%, докато в предходната беше отчетено по-значително поскъпване с 1.58%, а за четири седмици от началото на ноември храните на едро са поскъпнали с 3.57 на сто.

През първата седмица на октомври храните на едро поскъпнаха с 1.38%, през втората – с 0.75%, през третата – с 1.16%, а през четвъртата – 0.60 на сто. Така през целия отминал месец октомври цените на едро са нараснали с 3.89 на сто.

Разликата на цените на храните по области продължава да се задълбочава и достига над 8 лева при сиренето, повече от 6 лева при кашкавала „Витоша“ и близо 4 лева при каймата смес.

Месечната равносметка

от началото на годината показва, че през осем от месеците храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).

Общо от началото на годината до 25 ноември цените на храните на едро са се повишили с 26.87 на сто, а на годишна база, спрямо 25 ноември 2021 година ИТЦ е нараснал с 33.23% (от 1.694 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Разликата на цените по области продължава да нараства значително

и през четвъртата работна седмица на ноември за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Както вече посочихме, най-голяма е разликата от 8.10 лева при кашкавала „Витоша“ (от 14.90 лв./кг в Благоевград до 23.00 лв./кг в Пловдив, при кравето сирене разликата е 6.70 лева (от 8.50 лв./кг в Бургас, Сливен и Добрич до 15.20 лв./кг в София“, 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 6.00 лв./кг в Плевен до 9.60 лв./кг в Силистра), при замразеното пиле разликата е 3.00 лева (от 4.50 лв./кг в София до 7.50 лв./кг в Пловдив), 2.80 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 4.80 лв./кг в Пловдив), при зрелия фасул разликата е 2.40 лева (от 3.20 лв./кг във Враца и Сливен до 5.60 лв./кг в Ямбол), 2.10 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.60 лв./кг в Хасково до 5.70 лв./кг в Пловдив), при захарта разликата е 1.15 лева (от 1.60 лв./кг в Пловдив до 2.75 лв./кг в Благоевград), 1.09 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.01 лв./кг в Добрич до 2.10 лв./кг в Пловдив), при яйцата разликата е 0.11 лева (от 0.28 лв./броя в Бургас, Варна, Монтана и Ямбол до 0.39 лв./броя във Враца).

3e-news.net

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 12, поевтинелите са 4 и без промяна в цената са 4, като трендът е в нормални граници – от минус 2.9% до плюс 3.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.

Най-много е поскъпнал, както вече посочихме, оризът (+3.5% до 2.94 лв./кг), следван от кашкавала „Витоша“ (+1.7% до 17.81 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.7% до 2.91 лв./броя), кисело мляко 400 грама кофичката (+1.6% до 1.28 лв./броя), кравето сирене (+1.1% до 11.67 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.8% до 11.35 лв./кг), зрелия фасул (+0.7% до 4.18 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.7% до 6.10 лв./кг).

Без промяна в цената са: лещата (3.31 лв./кг), яйцата (0.36 лв./броя), прясното мляко, 3% масленост (2.35 лв./литъра) и пилешките кренвирши (5.04 лв./кг).

Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-2.9% до 1.36 лв./кг), следвано от слънчогледовото олио (-0.9% до 4.47 лв./литъра), захарта (-0.4% до 2.49 лв./кг), замразеното пиле (-0.3% до 6.12 лв./кг).

Снимка: 3е-news.net

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на едро на 4 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+5.73 лева), кравето сирене (+3.93 лева), варено-пушения салам (+2.10 лева), замразеното пиле (1.52 лева).

При плодовете

които са регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е доста широк – от минус 11.0% до плюс 10.9 на сто.

Най-много е поскъпнало гроздето (+10.9% до 2.13 лв./кг), следвано от ябълките (+3.1% до 1.34 лв./кг) и бананите (+0.7% до 2.86 лв./кг), а са поевтинели портокалите (-11.0% до 2.10 лв./кг) и лимоните (-0.7% до 2.86 лв./кг).

Снимка: 3е-news.net

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 25 ноември 2022 година, като най-голяма е разликата на цените при лимоните и бананите и портокалите.

При зеленчуците

на седмична база повечето са поевтинелите, като за тази група храни трендът е в широки граници за сезона – от минус 3.2% до плюс 9.8 на сто. Най-много е поевтиняло зелето (-3.2% до 0.91 лв./кг), следвано от оранжерийните домати (-3.0% до 3.20 лв./кг) и доматите от внос (-1.0% до 2.97 лв./кг).

Най-много е поскъпнал зеленият пипер (+9.8% до 2.12 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+5.8% до 2.94 лв./кг), червения пипер (+4.3% до 2.65 лв./кг). Без промяна в цената са морковите (1.07 лв./кг) и зрелия кромид лук (1.12 лв./кг).

Снимка: 3е-news.net

От таблицата по горе е видно, че на годишна база почти всички зеленчуци са поскъпнали, с изключение на зелето. Най-голяма е разликата на цените при доматите от внос (1.07 лева), оранжерийните домати (1.05 лева), червения пипер (0.87 лева) и оранжерийните краставици (0.39 лева).


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!