Рекорд на непрекъснато седмично поскъпване на храните на едро
През четвъртата работна седмица на ноември (21-25) храните на едро по стоковите тържища са поскъпнали за девета поредна седмица, след като преди това поевтиняваха пет поредни седмици, показват данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Това е рекорд за най-дълъг период на седмично поскъпване за последните две години. Осем поредни седмици на постоянно нарастване на цените на едро е отчетено през февруари и март на настоящата година.
Седмичната равносметка
показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 18 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 6 са без промяна в цената. От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на ориза, а най-много е поевтиняло брашното тип 500; при плодовете най-много е поскъпнало гроздето, а най-много са поевтинели портокалите; при зеленчуците най-много са нараснали цените на едро на зеления пипер, а най-много са спаднали на зелето.
Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 25 ноември е 2.257 пункта спрямо 2.254 пункта към 18 ноември или седмично нарастване с 0.13%, докато в предходната беше отчетено по-значително поскъпване с 1.58%, а за четири седмици от началото на ноември храните на едро са поскъпнали с 3.57 на сто.
През първата седмица на октомври храните на едро поскъпнаха с 1.38%, през втората – с 0.75%, през третата – с 1.16%, а през четвъртата – 0.60 на сто. Така през целия отминал месец октомври цените на едро са нараснали с 3.89 на сто.
Разликата на цените на храните по области продължава да се задълбочава и достига над 8 лева при сиренето, повече от 6 лева при кашкавала „Витоша“ и близо 4 лева при каймата смес.
Месечната равносметка
от началото на годината показва, че през осем от месеците храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).
Общо от началото на годината до 25 ноември цените на храните на едро са се повишили с 26.87 на сто, а на годишна база, спрямо 25 ноември 2021 година ИТЦ е нараснал с 33.23% (от 1.694 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Разликата на цените по области продължава да нараства значително
и през четвъртата работна седмица на ноември за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Както вече посочихме, най-голяма е разликата от 8.10 лева при кашкавала „Витоша“ (от 14.90 лв./кг в Благоевград до 23.00 лв./кг в Пловдив, при кравето сирене разликата е 6.70 лева (от 8.50 лв./кг в Бургас, Сливен и Добрич до 15.20 лв./кг в София“, 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 6.00 лв./кг в Плевен до 9.60 лв./кг в Силистра), при замразеното пиле разликата е 3.00 лева (от 4.50 лв./кг в София до 7.50 лв./кг в Пловдив), 2.80 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 4.80 лв./кг в Пловдив), при зрелия фасул разликата е 2.40 лева (от 3.20 лв./кг във Враца и Сливен до 5.60 лв./кг в Ямбол), 2.10 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.60 лв./кг в Хасково до 5.70 лв./кг в Пловдив), при захарта разликата е 1.15 лева (от 1.60 лв./кг в Пловдив до 2.75 лв./кг в Благоевград), 1.09 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.01 лв./кг в Добрич до 2.10 лв./кг в Пловдив), при яйцата разликата е 0.11 лева (от 0.28 лв./броя в Бургас, Варна, Монтана и Ямбол до 0.39 лв./броя във Враца).
При основните месни, млечни храни и варивата
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 12, поевтинелите са 4 и без промяна в цената са 4, като трендът е в нормални граници – от минус 2.9% до плюс 3.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.
Най-много е поскъпнал, както вече посочихме, оризът (+3.5% до 2.94 лв./кг), следван от кашкавала „Витоша“ (+1.7% до 17.81 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.7% до 2.91 лв./броя), кисело мляко 400 грама кофичката (+1.6% до 1.28 лв./броя), кравето сирене (+1.1% до 11.67 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.8% до 11.35 лв./кг), зрелия фасул (+0.7% до 4.18 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.7% до 6.10 лв./кг).
Без промяна в цената са: лещата (3.31 лв./кг), яйцата (0.36 лв./броя), прясното мляко, 3% масленост (2.35 лв./литъра) и пилешките кренвирши (5.04 лв./кг).
Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-2.9% до 1.36 лв./кг), следвано от слънчогледовото олио (-0.9% до 4.47 лв./литъра), захарта (-0.4% до 2.49 лв./кг), замразеното пиле (-0.3% до 6.12 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на едро на 4 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+5.73 лева), кравето сирене (+3.93 лева), варено-пушения салам (+2.10 лева), замразеното пиле (1.52 лева).
При плодовете
които са регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е доста широк – от минус 11.0% до плюс 10.9 на сто.
Най-много е поскъпнало гроздето (+10.9% до 2.13 лв./кг), следвано от ябълките (+3.1% до 1.34 лв./кг) и бананите (+0.7% до 2.86 лв./кг), а са поевтинели портокалите (-11.0% до 2.10 лв./кг) и лимоните (-0.7% до 2.86 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 25 ноември 2022 година, като най-голяма е разликата на цените при лимоните и бананите и портокалите.
При зеленчуците
на седмична база повечето са поевтинелите, като за тази група храни трендът е в широки граници за сезона – от минус 3.2% до плюс 9.8 на сто. Най-много е поевтиняло зелето (-3.2% до 0.91 лв./кг), следвано от оранжерийните домати (-3.0% до 3.20 лв./кг) и доматите от внос (-1.0% до 2.97 лв./кг).
Най-много е поскъпнал зеленият пипер (+9.8% до 2.12 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+5.8% до 2.94 лв./кг), червения пипер (+4.3% до 2.65 лв./кг). Без промяна в цената са морковите (1.07 лв./кг) и зрелия кромид лук (1.12 лв./кг).
От таблицата по горе е видно, че на годишна база почти всички зеленчуци са поскъпнали, с изключение на зелето. Най-голяма е разликата на цените при доматите от внос (1.07 лева), оранжерийните домати (1.05 лева), червения пипер (0.87 лева) и оранжерийните краставици (0.39 лева).
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!