Румен Радев удостои българските атлети, взели участие на изминалите Световни летни игри

Румен Радев удостои българските атлети, взели участие на изминалите Световни летни игри
Президентът Румен Радев удостои с почетна грамота българските атлети, взели участие на изминалите Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, на които представителите на България спечелиха 19 медала – 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови.

Българите завоюваха и осем четвърти места, две пети места, пет шести места и по едно седмо и осмо място. Във форума, който се проведе от 17 до 25 юни в Берлин, участваха повече от 7000 участници от 190 национални делегации, които се състезаваха в 26 спорта. Страната ни беше представена от 39 атлети, състезаващи се в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, баскетбол и хокей на трева.

Грамотата получиха директорът на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов и медалистът по конна езда Виктор Христов, който благодари от името на наградените.

Привилегия е да бъда сред толкова шампиони и медалисти, заяви Румен Радев в словото си. „Показахте, че носите несломимия български дух и че нашите млади хора и спортисти са сред най-добрите посланици на България пред света“, каза още президентът.

Държавният глава посочи, че Спешъл Олимпикс се утвърди като едно от най-големите спортни движения в света.

„Големи български спортисти като Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева неведнъж са ни карали да се чувстваме горди, че сме българи. За мен беше чест да ги удостоя с Почетния знак на държавния глава за техните постижения по повод годишнините им.

Днес някои от тези легенди в спорта застанаха рамо до рамо с учениците, постигнали най-високи резултати на „Президентския тест“, част от инициативата „Спортувай с президента“. Вярвам, че тази среща ще остави ярък отпечатък в израстването на младите хора и като спортисти, и като личности и се надявам един ден те също да бъдат шампиони, с които България да се гордее.

Спортът прави нашите младежи по-силни, по-устойчиви, устремени, сплотени и подготвени за бъдещите предизвикателства пред България и е наш дълг да създаваме условия те да разгръщат своя талант и да растат като достойни граждани на Родината.

Младите ни хора и спортисти са и сред най-добрите посланици на страната ни пред света, а високите им резултати са ярко доказателство за несломимия български дух.

Българските представители на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин завоюваха общо 19 медала в конкуренцията на повече от 7 000 участници от 190 национални делегации. Спортът гради устойчиви общества, възпитава в толерантност и солидарност, а нашите атлети ни дават вяра, че у нас се гради общество на ценности и признаване, което приобщава.“

Президентът се обърна към наградените и заяви, че те дават вяра, че в България се гради по-толерантно и по-уверено в себе си общество.

Общество на ценности, признаване, на включване на всички хора с различия в своето развитие, допълни Радев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!