След доклада на МФ за срива в държавата: БНБ обяви ще има ли промяна на курса на лева към еврото

След доклада на МФ за срива в държавата: БНБ обяви ще има ли промяна на курса на лева към еврото
Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са „некомпетентни и безотговорни“.

Това заявиха от Българската народна банка за БТА, потърсени за коментар, след като днес в медийното пространство се появиха публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговориха: „Не, няма такива причини.

Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение – бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни“.

От централната банка посочиха още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълниха, че „такава промяна е невъзможна“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!