Съдът остави в ареста униформените, хванати с подкуп в Благоевград

Окръжният съд в Благоевград взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на двама полицейски служители, задържани във връзка с подкуп. Това каза след днешното заседание наблюдаващият прокурор по делото от Окръжна прокуратура – Благоевград Ивайло Филипов, цитиран от БТА.

Предстои мярката да бъде обжалвана от защитата на обвиняемите пред Апелативен съд – София през следващата седмица, допълни той.

Двамата полицейски служители са задържани на 24 ноември, а повдигнатото обвинение е за подкуп.

Хванаха с подкуп двама полицаи, командировани в Благоевград с цел антикорупция

Случаят е от 17 ноември, каза по-рано днес на брифинг в Окръжна прокуратура – Благоевград наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов. По данни на прокуратурата патрул от двама служители на „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ е осъществявал контрол на движението по пътищата и превенция на корупцията.

Вместо да бъде постигната целта на закона и осъществена идеята на ръководството на ГД „Национална полиция“, полицаите са се отклонили драстично от служебните си задължения и са извършили няколко деяния, които са предмет на обвинение, квалифицирано като подкуп, посочи наблюдаващият прокурор.

Снимка: БТА

По данни на прокуратурата двамата полицаи са поискали и взели подкуп в два отделни случая. Единият касае шофьор на камион, превозващ дървесина, а вторият е за шофьор на лек автомобил. И в двата случая размерът на подкупа е 500 лева, стана ясно на брифинга.

При първия случай, на прибиране на полицейски патрул между Банско и Симитли, е спрян за проверка товарен автомобил, натоварен с дървесина. По думите на единия от обвиняемите камионът е бил „в разнебитено състояние“, което ги провокирало да обърнат движението на патрулния автомобил и със звуков и светлинен сигнал да отбият същия за проверка.

Снимка: БТА

Полицейските служители установяват, че документите за правоуправление на шофьора не са подновени в срок. За да прикрият нарушението, поискали и получили подкуп в размер на 500 лева. Полицаите забелязват, че ремаркето на товарния автомобил е натоварено с букова дървесина, но и с дъб, с контролна марка. Те поискали да дойде на място собственикът на фирмата от Гоце Делчев, като му обяснили, че санкцията за незаконен превоз на дървесина и незаконна сеч е в размер на 20 хил. лева, свързано е още с конфискация на дървесината и на съответното МПС.

Поискан му бил подкуп в размер на 1500 лева, който собственикът на фирмата превозвач категорично отказал да плати. Последвала проверка от Регионална дирекция по горите – Разлог, която не е установила нарушения.

След този случай полицаите отпътуват за столицата, но в района на симитлийското село Градево отбили лек автомобил и поискали документите на водача, съобщи още прокурор Филипов. Заедно с водача била 12-годишната му внучка, както и закупено от района на Банско теле.

Снимка: БТА

Шофьорът на автомобила бил с изрядни документи, но полицейските служители обяснили, че правят проверки във връзка с незаконен превоз на дървесина и животни и обяснили, че водачът подлежи на санкция в размер на две хиляди лева и конфискация на автомобила, тъй като животното е без ушна марка, добавя БТА.

„Служителите видели, че предният прозорец на автомобила е отворен и детето слуша, един от тях помолил момичето да затвори прозореца, но колата не била в работещ режим, затова я помолил да включи автомобила на контакт, за да затвори прозореца, извикали водача на автомобила зад него, пред полицейския автомобил, и му казали, че може да се разберат“, посочи прокурор Филипов.

Снимка: БТА

Поисканата от тях сума бил в размер на 500 лева, която спреният за проверка водач не носел в себе си. Същият се свързал с дъщеря си да вземе сумата, събрана за закупуване на дърва за огрев, за да я предаде на полицейските служители. Предаването станало при разклона на Е-79 в района на Симитли.

Служебният автомобил, с който пътували да осъществяват контрол и превенция на корупцията, не е снабден не само в този конкретен случай, а на всички дати, на които е пътувано с този автомобил, със съответно видеонаблюдение, каквото задължение имат всички полицейски автомобили и в частност тези, свързани с контрола на движението по пътищата, посочи прокурор Филипов, цитиран от БТА.

Той допълни, че при проверките е установено, че записи от персоналните камери за видеонаблюдение (т. нар. „боди камери“) от 17 ноември няма. Полицейският автомобил, с който са осъществявали контрола, не е снабден и с джипиес система, с каквато следва да е снабден всеки един, допълни прокурорът.

Снимка: БТА

Сигнал за поискания подкуп е подаден както от гражданите от Гоце Делчев, така и от Симитли в съответните районни управления. Синът на водача, спрян за проверка, край Градево е подал сигнал и на тел. 112, като е заявил, че баща му е заплашван от полицейските служители да не съобщава за случая, каза още прокурор Филипов.

Окръжна прокуратура е уведомена за случая на следващия ден. Справката за имената на служителите, осъществили патрула в конкретния ден, е получена от прокуратурата пет дни по-късно или на 23 ноември, каза още Ивайло Филипов.

Полицаите, на които е повдигнато обвинение, имат стаж в системата на МВР- съответно 15 и 17 години, стана ясно още на брифинга, допълва БТА.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!