10 години война: Стотици хиляди жертви, милиони бежанци, насилие и сринати градове

Във войната в Сирия за 10 години са били убити 388 652 души, съобщи днес неправителствена мониторингова организация, цитирана от Франс прес и ДПА.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който е базиран във Великобритания и разполага с мрежа от информатори в Сирия, е преброил повече от 117 хиляди загинали цивилни, сред които над 22 хиляди деца. Той приписа по-голямата част от цивилните жертви на атаки на правителствените сили и техни съюзнически милиции.

През декември организацията съобщи за над 387 хиляди убити в конфликта в Сирия. През последната година жертвите са около 1000 – най-ниският брой за 12-месечен период от началото на войната.

За сравнение през най-смъртоносната година, 2014-а, в Сирия са били убити над 67 хиляди души.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека обясни намаляването на насилието в страната със споразумението за прекратяване на огъня в северозападната провинция Идлиб и района, пандемията от новия коронавирус и „международната воля“ за спиране на кръвопролитията.

Организацията е документирала смъртта на най-малко 16 хиляди души в правителствени затвори и центрове за задържане. Около 200 хиляди човека са в неизвестност.

Повече от половината от населението на страната преди войната избяга.

Кой какво спечели и владее

Конфликтът в Сирия започна с протести през март 2011 г., на които властите отговориха с репресии. Скоро той прерасна в истинска война, с чуждестранни бойци, в която се включиха, пряко или косвено, регионални и световни сили.

Правителствените сили контролират 62 процента от територията на Сирия, като си върнаха много загубени райони след решителната намеса на своя съюзник Русия през 2015 г.

Останалите части от страната са в ръцете на кюрдски милиции, на подкрепяни от Турция бунтовници и на джихадисти.

Папата: Покажете признаци на добра воля

Папа Франциск призова днес за „прекратяване на конфликта“ в Сирия и за „възстановяване социалната тъкан“ на страната по случай десетгодишнината от началото на смъртоносната война, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

„Подновявам искрения си призив към враждуващите страни да покажат признаци на добра воля, така че да се появи искрата на надежда за изтощеното население“, призова Светият отец в традиционната си неделна проповед на площад „Свети Петър“ във Ватикана.

Папата отправи молитви за Сирия, отбелязвайки, че вече е изминало едно десетилетие от началото на „кървавия конфликт. Тази война „причини най-сериозното хуманитарно бедствие на нашето време, с неизвестен брой убити и ранени, милиони бежанци, хиляди изчезнали, разрушение и насилие от всякакъв вид, огромно страдание за цялото население, особено за най-уязвимите, включително деца, жени и възрастни хора“, подчерта той.

Франциск изрази надежда за „решително и подновено ангажиране“ от страна на международната общност за това „щом спре конфликтът, социалната тъкан да бъде поправена, за да стартира реконструкцията и икономическото възстановяване“ на Сирия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!