11 млрд. долара е спечелил Илон Мъск през 2020 г. като шеф на „Тесла“

Основателят и главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства „Тесла“ Илон Мъск е спечелил около 11 милиарда долара през последната година, съобщи „Форбс“.

Това се е случило поради факта, че през 2018 г. Мъск се е съгласил да плаща възнаграждение не в пари, а в акции, когато се постигнат определени показатели за растеж на компанията. Според оценките на вестника, през 2020 г. компанията е предоставила право на своя главен изпълнителен директор да изкупи обратно акции, чиято текуща стойност е 13,3 млрд. долара, като Мъск е похарчил 2,3 млрд. долара за тяхното придобиване. По този начин доходът на генералния директор на „Тесла“ за миналата година възлиза на 11 милиарда долара, десетки пъти по-висок от този на най-близките му конкуренти – Чед Ричисън, който оглавява „Пейком“, е спечелил 211 милиона долара миналата година, а състоянието на изпълнителния директор на „1Life Healthcare“ Амир Дан Рубин е попълнено само със 199 милиона долара.

В същото време изданието отбелязва, че Мъск все още не може да превърне печалбата си от акции в реални пари, тъй като според условията на опцията той трябва да ги притежава най-малко пет години. Според условията на споразумението на компанията с главния изпълнителен директор, Мъск ще може да изкупи обратно 101,2 милиона акции, ако бъдат постигнати всички договорени цели, чиято стойност в момента е 67,9 милиарда долара.

Според последните данни на „Форбс“, в момента Мъск е вторият най-богат човек в света. Със състоянието си от 164,4 милиарда долара той е на второ място след основателя на „Амазон“ Джеф Безос (189,7 милиарда долара).


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!