13 000 опустошени домове и над 1000 отменени полета след урагана „Дориан“

Опустошителният ураган „Дориан“ е причинил големи щети на Бахамските острови, съобщава Червеният кръст, цитиран от БГНЕС.

По данни на организацията 13 000 къщи може да са сериозно повредени или напълно разрушени. Най-малко 1 054 полета пък бяха отменени в САЩ заради приближаването на урагана.

Въпреки че все още не разполагат с пълна картина на случилото се, Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст (IFRC) и Червения полумесец в Женева определят действието на стихията като „катастрофално“ и предвиждат големи потребности от подслон, чиста вода и здравна помощ.

Припомняме, „Дориан“ връхлетя Бахамите в неделя. Ураганът от пета категория разруши градове и домове, докато се движеше към американския бряг, където стотици хиляди бяха евакуирани.

Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст алармира, че се подозира, че наводнението на остров Абако е замърсило кладенци със солена вода.

Организацията посочи и че е отделила 250 000 швейцарски франка от фонда си за спешна помощ при бедствия за предоставяне на помощ за близо 500 семейства, които се нуждаят от спешни убежища.

С ветрове, достигащи 295 км/ч, „Дориан“ достигна сушата на Абакосовите острови, в северозападната част на Бахамите, като най-силната буря, удряла някога карибската верига.

Югоизточните американски щати Флорида, Джорджия и Южна Каролина наредиха жителите на крайбрежието да се евакуират – масовото изселване засегна стотици хиляди души.

По изчисления на Американския Червен кръст изчисли близо 19 милиона души живеят в райони, които биха могли да бъдат засегнати от бурята, от които 50 000 души в трите щата евентуално ще се нуждаят от спешен подслон.

След като в петък „Дориан“ достигна до най-високата пета категория, се очаква той да стане най-мощният ураган от десетилетия. Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина въведоха извънредно положение, а в Джорджия и Южна Каролина беше обявена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!