14 000 дръвчета бяха засадени край Севлиево в кампанията „Засади дърво, създай бъдеще“

14 000 дръвчета бяха засадени в землището на Севлиево като част от кампанията „Засади дърво, създай бъдеще“ на „Кроношпан България“.

Залесяването обхвана площ от около 25 дка, а търсеният от природозащитниците ефект е възстановяването на засегнатата от болести борова гора, която е била създадена през 50-те години на миналия век на това място. Събитието беше организирано съвместно с ТП ДЛС „Росица“ и „Идеал Стандарт“.

Новозасадените фиданки са от вида „цер“. Доказано устойчиви са на местния климат и отговарят на всички изисквания на сертификацията и европейската система за опазване на природата НАТУРА 2000.

Акцията по засаждането на дръвчетата беше предшествана от разчистване отпадъците от добива от заболяла гора. По този начин беше съхранен и предпазен оставащият в съседство дървостой.

снимки: Кроношпан България

След залесяването предстоят мерки по отглеждане, почистване, прекопаване и поддръжка на новия горски масив. Тези дейности ще се поемат в годините напред от ТП ДЛС „Росица“

Инициативата е продължение на традицията на „Кроношпан България“ за активно участие в проекти, свързани с подобряване на околната среда, популяризирането на мерките по опазването на природата и устойчивото управление на ресурсите в страната.

Именно затова за производството на своите продукти дружеството използва от традиционно дребноразмерна дървесина, замествайки продуктите от масивна дървесина.

Така се предотвратява изсичането на старите гори в България и се оказва значителна подкрепа на горските стопани при устойчивото управление на горите и поддържането на доброто им здравословно състояние.

Кроношпан е първата компания в страната, която рециклира дървесни отпадъци, прилагайки метода на „Кръговата икономика“, като по този начин спомага за опазването на околната среда чрез отговорното управление на отпадъците в страната.

Залесяването на тези 14 000 церови фиданки в землището на Севлиево е част от глобалната инициатива на фондация „Кроношпан“ , която си поставя за цел да засади общо 1 000 000 дръвчета по цял свят през 2021 год.

* съдържание на Кроношпан България


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!