18 хил. момичета съдят гинеколог в САЩ, обезщетението им e за над 1,1 млрд. долара

Университетът на Южна Калифорния ще плати около 1,1 милиарда долара на бивши пациенти на 74-годишния гинеколог Джордж Тиндал, който е работил в кампуса от 1987 до 2017 година. През цялото това време той е тормозил студентки, снимал е гениталиите им и често е работил без медицински ръкавици. Правил е и расистки обиди, а общо засегнати са над 18 хиляди момичета.

74-годишният университетски гинеколог Джордж Тиндал е обвинен в масов сексуален тормоз.

Адвокатите по едно от колективните дело, в което участват 710 пострадали, доказаха, че университетът е знаел за тормоза от страна на лекаря в продължение на 30 години.

Много от жалбите, отправени срещу Тиндал, са игнорирани. Висшият съд в Лос Анджелис, който разгледа доказателствата, определи морални щети в размер на 852 милиона долара. Съветът на настоятелите на Университета в Южна Калифорния единодушно е одобрил предложението.

В резултат на това две години след началото на процеса, на 25 март 2021 г., университетът есключил споразумение с жертвите за уреждане на колективен иск.

Всяка жена ще получи от 250 хиляди до няколко милиона долара компенсация, пише The New York Times.

През 2018 г. образователната институция вече е изплатила 215 милиона долара на повече от 18 хиляди жени, пострадали от действията на Тиндал за 30 години. През същата година бяха уредени още приблизително 50 дела за сума, която не беше оповестена публично.

„Това е краят на една болезнена и грозна глава в историята на нашия университет. Дълбоко съжалявам за болката, която жените, които се довериха на Тиндал като лекар, изпитаха и оценявам смелостта на всички, които говориха за това“, обяви директорът на университета Карол Фолт.

Според нея жертвите ще получат плащания в рамките на две години. Това е най-голямата компенсация за сексуално насилие във висшите учебни заведения, отбелязва NYT.

Тормозът на пациентите от гинеколога в Медицинския център на Университета в Южна Калифорния Джордж Тиндал е станал известен през 2018 г. от разследване на Los Angeles Times.

Тогава студентки са заявили, че по време на прегледите лекарят правил унизителни, интимни и расистки забележки относно външния им вид и физиологичните им характеристики.

Бъркал е и е правил движения с пръсти във влагалището им, включително без медицински ръкавици, снимал е гениталиите им и понякога необосновано искал да се съблекат напълно за прегледа.

„Всъщност медицински сестри и друг университетски персонал присъстваха редовно в стаите за прегледи, наблюдаваха сексуалния тормоз и не предприеха никакви стъпки, за да го спрат“, спомня си една от жертвите Луси Чи в интервю за LA Times.

Тя разказва, че гинекологът е вкарал пръстите на ръката си в нея – твърди се, че той е избрал после подходящо за нея гинекологично огледало. Тогава започнал да гали гърдите й под предлог, че ги изследва. Подобни истории се случват и с други студентки.

Освен това, според исковите молби, Тиндал е разпитвал пациентите за любимите им секс позиции и е правил неприлични коментари за тях, докато са съблечени. Той също така е настоявал те да идват няколко пъти в годината за изследвания, дори и да няма медицински показания за това.

Колеги на гинеколога са разказали пред The ​​Los Angeles Times, че през последните години той умишлено е избирал китайски студентки, защото те не говорели добре английски, не познавали американските закони и медицински стандарти и са били склонни да се подчиняват на всички изисквания на лекаря.

През 2013 г. след жалба от осем медицински сестри, които присъстват на прегледите на жени на Тиндал, главната медицинска сестра в центъра Синди Гилбърт говори за неподходящото поведение на гинеколога пред главния лекар на клиниката Лорънс Нейнщайн.

Тя твърди, че след това в продължение на няколко години редовно е информирала Нейнщайн за същите инциденти. Тиндал обаче е получил само предупреждения.

Три години по-късно Гилбърт се е обърнал към университетски център за помощ на жени, пострадали от сексуално насилие, където действията на лекаря недвусмислено вече се разглеждат като насилие.

След това Тиндал е отстранена от работа и е започнало вътрешно университетско разследване. В резултат на това през 2017 г. лекарят е уволнен – ​​изплатено му обезщетение, но исковете срещу него не са били публично оповестени.

Година по-късно вече се разбира за историята след анонимно обаждане от студентка от Университета на Южна Калифорния до The Los Angeles Times.

През 2019 г. Тиндал е арестуван и обвинен в тормоз над жени. Няколко седмици по-късно медицинският му лиценз е отнет. Той отрича вината и твърди, че манипулациите му са били строго професионални.

След ареста му няколко седмици по-късно той е освободен под гаранция. Лекарят може да получи до 53 години затвор, но процесът по същество все още не е започнал.

Още през 2018 г. президентът на университета Хрисостомос Лойзос подаде оставка на фона на скандал. Скоро след това са проведени някои реформи в самия университет.

Сега медицинският център за студенти въвежда системата, чрез която се наблюдават действията на лекарите. В клиниката на Тиндал вече има повече жени гинеколози.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!