20 години от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“ честваха в Лариса

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев участваха в честването на 20-годишнината от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“. На събитието, което се проведе в Лариса, Гърция, присъстваха също заместник-министърът на отбраната на Албания, заместник-началниците на отбраната на Гърция, Северна Македония, Румъния и Черна гора, както и множество официални гости.

В рамките на честването на годишнината се състоя церемония по предаването на председателството на Координационния комитет на „Процеса на срещи на министрите на отбраната от ЮИЕ“ (SEDM) от Гърция на Албания. Отличени бяха бившите командири и началници на щаба на бригада „Югоизточна Европа“. От българска страна със специален плакет бе награден о.з. генерал-майор Петър Петров, който беше началник-щаб на бригадата при започването на дейността й през август 1999 г. България бе първата страна-домакин на многонационалния  щаб, който беше разположен в гр. Пловдив.

Процесът започва през септември 1998 г. с подписването на рамково споразумение за създаване на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа. България запазва досегашното си участие в ММСЮИЕ. Тази инициатива има съществен принос за подобряване на доверието между Балканските държави, взаимодействието между тях и интеграцията в евроатлантическите структури, както и за повишаването на регионалната сигурност и стабилност.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!