5-етажна сграда ще се строи на площад „Александър I Батенберг“

5-етажна сграда ще се строи на площад „Княз Александър I Батенберг“ и ъгъла на ул. „Аксаков“. Там е било прочутото някога кафене „България“ и сега се предвиждат още етажи, които ще са със стъклена окачена фасада. На заключителната дискусия на общественото обсъждане на идейния проект беше обявено, че ще бъде възобновен и входът към зала „България“ от бул. „Цар Освободител“, съобщи „Дневник„.

Строежът изцяло ще запълни пространството между сградите на Българската банка за развитие и на Софийската филхармония (зала „България“). От двуетажното кафене „България“ с купол на покрива след бомбардировките през 1944 г. е оцелял само първият етаж. 

„Целта ни е да върнем на града автентичния вид на тази фасада – с автентични материали и техника“, обясни проектантът арх. Тодор Бояджиев от студио „Иво Петров – архитекти“.

Инвеститор е Мирослав Печев, който през 2016 г. купи грандхотел „България“ от наследниците на Илия Павлов, бос на „Мултигруп“, за 10 млн.евро, съобщи тогава „Капитал“. В имота влиза и празния терен с излаз към ул. „Аксаков“, където ще се реализира проектът. 

По време на общественото обсъждане арх. Юлия Лазарова отбеляза, че в проекта не е представен подземния гараж на две нива. В същото време теренът попада в историческия резерват „Сердика-Средец“ и преди всякакво строителство трябва да се извърши спасително археологическо проучване. 

В момента проектът се съгласува в Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Предстоят още одобрения и съгласувания с главния архитект на София Здравко Здравков.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!