61 865 седмокласници трябва да се явят на националното външно оценяване

По данни към 25 февруари 2021 г., учениците в седми клас, които следва да се явят на изпитите от националното външно оценяване през тази учебна година, са 61 865. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Изпитът по български език и литература ще се проведе на 16 юни, а два дни по-късно е препитването по математика. С двата резултата седмокласниците ще кандидатстват в езиковите и професионални гимназии.

На въпрос МОН ще намали ли учебния материал, включен в държавните зрелостни изпити в 12-и клас и в националното външно оценяване в седми клас, както това беше направено през миналата учебна година – заради пандемията и онлайн обучението, от пресцентъра на ведомството отговориха, че „Министерството на образованието и науката ще вземе оптимално решение каква част от учебното съдържание ще се включи в изпитните материали през тази учебна година на по-късен етап, след като проучи и се съобрази с различните темпове на преподаване в училищата“.

„Твърде рано е за оповестяване на такава информация, тъй като до края на учебната година и до провеждането на изпитите има още много учебно време. Винаги сме били водени от разбирането, че на изпитите е необходимо да се създадат условия учениците да покажат в максимална степен уменията, които са придобили в хода на обучението не само през конкретната учебна година, а през целия етап, и готовността си да ги прилагат в практически ситуации“, казаха още от МОН.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!