7 починали във Великобритания от тробмози след ваксина на „АстраЗенека“ при поставени над 18 млн. дози

Седем души в Обединеното кралство, имунизирани срещу COVID с ваксината на „АстраЗенека“, са починали в следствие на кръвни съсиреци. Това съобщи днес Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, цитирана от Франс прес.

Лекарственият регулатор допълни, че до 24 март са били регистрирани 22 случая на венозни церебрални тромбози и 8 случая на тромбози, свързани с недостиг на тромбоцити, от общо 18,1 инжектирани дози, допълва БТА.

„Предимствата на ваксината „АстраЗенека“ за предотвратяването на инфекция с COVID-19 и усложненията (от болестта), продължават да са много по-големи от рисковете и хората трябва да продължат да се ваксинират с нея“, заяви в комюнике директорката на регулатора Джун Рейн.

В същото време британското правителство обяви, че ще позволи на обитателите на домовете за възрастни в Англия по двама посетители по-късно този месец, което ще даде възможност на някои баби и дядовци са се срещнат със своите внуци за първи път, предаде Ройтерс.

„Особено съм доволен от разрешението обитателите да имат повече посетители, включително внуците им, след изолацията и тревогата, която толкова много хора изпитаха през изминалата година“, заяви премиерът Борис Джонсън.

За да спре разпространението на COVID-19 в старческите домове, които бяха тежко засегнати в началото на пандемията миналата година, правителството наложи строг локдаун, който започна през януари.

Миналия месец мерките бяха разхлабени, като на всеки обитател беше разрешен по един посетител вътре в дома, а от 12 април ще им разрешат по двама.

Родители ще могат да довеждат бебета и малки деца, което ще означава, че някои от обитателите на домовете едва сега ще се запознаят с най-новите членове на фамилията. Посетителите ще трябва да носят лични предпазни средства и да представят отрицателен тест за коронавирус.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!