Стефан Пройнов: NGC с пореден златен медальон за над 290 000 долара

Стефан Пройнов: NGC с пореден златен медальон за над 290 000 долара


Стефан Пройнов: Тази година най-голямата сертифицираща компания NGC ще запомним с най-силното представяне на златни медальони от късноримският период и изобщо на златни медальони досега.

След като NGC представи няколко уникални медальона от 3-4 век сега на ред е новият им шедьовър и това е златен медальон на един император от така наречените войнишки император произлязъл обикновено семейство и преминал през военната кариера станал генерал и това е Флавий Магн Магненций.

Стефан Пройнов: Вижте кой е Магненций? Флавий Магн Магненций е римски император от полуварварски произход. Той узурпира трона на Западната римска империя и управлява от 18 януари 350 до 11 август 353. Роден в галското селище Самаробрива (Амбианум, дн. Амиен), според древните слухове, майка му била от племето на франките, перачка, занимаваща се с проституция в римските военни лагери по поречието на Рейн. Баща му, полу-слабоумен галски пограничен войник, бил принуден от измамници да се ожени за франкската варварка. Младините си Магненций прекарал в пограничните военни селища по Рейнския лимес. Според слухове още тогава оглавявал хулигански и обирджийски банди, занимавал се с дребни кражби и изнасилвания. Веднъж разгневил баща си, за което бил продаден като роб в армията на Константин I Велики. Благодарение на бойните си качества се издигнал от прост редник до командир на тежката кавалерия, а при Констант станал един от водещите военачалници в империята, начело на два легиона (Ioviani и Herculiani). Заедно с брат си Деценций, търговец спекулант, натрупали голяма печалба като снабдители на армията. Придворните сплетни и алчност привлекли вниманието на император Констант върху богатствата и влиянието на Магненций. Императорът издал заповед за убийството на своя генерал, но преди да бъде изпълнено поръчението, бил подготвен заговор, довел до успешен преврат по време на едно официално празненство в Отен, Галия.

Стефан Пройнов: Златен медальон на Магнеций 350 – 353г.

Там бил поканен също и Констант, който предпочел да се развлича с лов в околностите на града. Внезапно, като част от представената театрална постановка на тържеството, пред гостите се появил самият Магненций, заемайки величествена поза в пурпурните одежди на император; още в същия миг той бил аплодиран от присъстващите длъжностни лица, така сякаш е обявен за владетел. Подкупени от Деценций и отвратени от Констант, командирите на войските, намиращи се там, били взели решение да подкрепят Магненций за нов император. Разбирайки за случилото се, Констанс сметнал, че е свален от армията и побягнал към Испания, но скоро бил убит при опита му за бягство. През 350 г. управлението на Магненций бива признато в Галия, Британия и Испания, а по-късно същата година и в Италия, след като в Рим е потушен бунтът на самозвания император Непоциан. Но на изток начело е братът на Констанс, Констанций II, който решително се обявява против узурпатора. Илирийските легиони също отказват да поддържат Магненций и издигат военачалника Ветранион (350 г.) за техен император, който в резултат на интриги след няколко месеца абдикира в полза на Констанций II. След като приел властта на Запада, Магненций се опитал да уреди отношенията си с правителството на изток.

Примирието не било прието и започнала война, кулминация на която била битката при Мурса, (в дн. Хърватия), през септември 351, в която западната армия била разбита. В кръвопролитното сражение загинали 55 000 души, една грандиозна загуба на сили за империята. В стремежа си да укрепи своето положение Магненций прогласява всеобща религиозна толерантност и по-късно в 352 г., издига брат си Деценций за цезар.

Положението на узурпаторите става все по-безнадеждно, докато армиите на Констанций настъпват в Северна Италия.

През 352 г. Магненций се оттегля в Галия, където след серия сериозни неуспехи е окончателно изоставен от армията и на 11 август 353 г. се самоубива. Стефан Пройнов: Този медальон е сравнително по малък като номинал и тежи 13,46гр. Това е кратно на 3 солида и е имал пазарна стойност на времето на стойността на три златни солида. Тази монета е била раздадена на неговите генерали като бонус, но и като пропаганда на нея я има с изображение на рогът на изобилието, което е намигане към продажните генерали, че спокойно имам пари много, но фактът че е малограмажен показва, че е стиснат и това е повече пропаганда от колкото щедър жест.

Стефан Пройнов: Рядък златен медальон на Константин


Стефан Пройнов: Тази година NGC публикуваха медальон на Константин с тегло 9 солида. Медальонът тежи 41,88 грама и е с диаметър 48,8 мм. Очаква се този медалион на Флавий Магн Магненций сериозно да надскочи цената си, но не и да постави рекорд . За съжаление ние в България можем само да гледаме и коментираме този раздел от нумизматиката, защото антиките не са конвертируеми според Българското законодателство. Магненций е живял по нашите земи и по нашите земи излизат късноримски монети от този период но нашата нумизматика се задоволява с колекционираните на монети на Фердинанд , Борис или от соц времето. И засега тези закони обслужват само черният пазар и колекционери и музеи зад граница, а за нас остават коментарите след всяка една такава новина.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!