Акад. Денков от ПП връща неизпълнен втория мандат. Започва трудна седмица за Радев

Акад. Денков от ПП връща неизпълнен втория мандат. Започва трудна седмица за Радев
Продължаваме промяната“ връщат неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Това ще стане в понеделник от 10.00 часа в сградата на президентството, когато номинираният за премиер акад. Николай Денков ще върне на президента Радев празна папка, в която няма да има състав на правителство..

В петък мнозинството в Народното събрание отхвърли без дебати декларацията с приоритетите на „Продължаваме промяната“. Документът съдържаше четири основни приоритета, по които втората политическа сила потърси подкрепа от останалите парламентарни групи.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова президента да не бави процедурата с третия мандат, а да го връчи възможно най-скоро. Според него нов кръг от консултации с парламентарно представените партии преди последната папка е ненужен.

„Като се получи третият мандат, трябва да бъдат хората, които ще го получат, така добри веднага да го върнат, защото само ще загубят време отново. Искам да посъветвам президента Радев, в момента, в който получи обратно мандата от Денков, веднага да задейства процедурата по връчване на третия мандат, защото не искам да ставам свидетел на това, както се случи предишния път с нов кръг от консултации, преди връчването на третия мандат. Желанието на президента изборите да бъдат в края на месец март почти се е сбъднало. Т.е. това, което може да се случи, е в рамките на следващите 10 дни парламентът да бъде разпуснат и след това да отиваме на избори“.

Точно обратното поиска съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той заяви, че дясната коалиция е готова да излъчи правителство, но не само на всяка цена и само след като всички формации дадат своите заявки.

В неделя партиите в Народното събрание с най-голям опит – ГЕРБ и БСП, заговориха за политически, а не експертен кабинет, за лидерска среща и за нов обществен договор за бъдещото управление.

Правителство в третия мандат е възможно само след пакт на примирие между двете най-големи партии – ГЕРБ и “Промяната”, категоричен бе Христо Иванов. В отговор Бойко Борисов обясни, че вече са узрели за разговори с партията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Би било разумно президентът да проведе още един цикъл от консултации, на които наистина всички от тези политически сили, които сега в парламентарна зала се замълчаха, да направят заявки, защото „Демократична България“ подхожда отговорно, ние сме готови да носим отговорност за излъчване на управление, но не на каквото и да е управление“, настоя Христо Иванов. „И ние самите ще можем да отговорим на въпроса дали в рамките на третия мандат можем да подкрепим или да имаме някаква роля, след като видим дали изобщо има минимална нагласа да се правят реформи, минимална нагласа да се поеме отговорност за политики, които да движат страната напред“, посочи съпредседателят на ДБ.

Не е ясно на кого Радев ще връчи третия мандат.

Борисов настоява това да бъде на ДБ. И предложи дори Христо Иванов да стане министър-председател, а останалите партии да го подкрепят чрез документ, наречен „нов обществен договор“, подписан от лидерите на всички парламентарно представени партии.

Третият мандат поиска и ДПС. „Защо не се говори, че третият мандат може да получи третата група, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация и която има ако не трето, може би второ влияние“, попита зам.-председателят на ДПС и зам.-председател на парламента Йордан Цонев, добавяйки, че въпросите са риторични.

Според него в това има етнически привкус, защото голяма част от представителите на турския етнос вече 30 г. припознава ДПС като свой политически представител. Това е неуважение към тези хора, добави Цонев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не се бърка в избора на президента, но ако третият мандат дойде при БСП, тя първо ще свика лидерска среща, за да стане ясно искат ли партиите наистина редовно правителство или да ходим на избори.

Относно третия мандат, съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че не би давал съвет на президента по въпроса. Запитан дали около Христо Иванов може да се намери съгласие, Василев каза – „не”.
„Ако той предложи приоритети, като конституционна реформа, разследването на главния прокурор, ГЕРБ няма да го подкрепят. Ако не направи това – ние няма да го подкрепим”, каза Василев.

Съпредседателят на „Промяната“ не изглежда склонен да преглътне противоречията с ГЕРБ: Да се сформира кабинет “орел, рак и щука” с третия мандат не би било добре за България.

В момента без ГЕРБ, ДПС или “Възраждане” не може да има правителство. Вие ми кажете как се прави естествена коалиция с тези 3 партии. Няма как. Освен ако не стане чудо, ще има избори в началото на април, каза Асен Василев.

От избора на президента зависи много.

„На кого да даде третия мандат Радев?!

Ако е джентълмен – на БСП, те му дадоха старт на политическата кариера. Ако е соросоид – на ДБ – най-старите партизани на Сорос в БГ.

Ако е натовец, на ДПС – те ни вкараха в НАТО с Царя.

Ако иска избори 2 в 1, на Янев, който може да държи мандата до лятото“, написа Георги Марков.

Започва трудна седмица за Радев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!