Арестуваха на Бахамите основателя на FTX – фалиралата криптоплатформа с дългове от над $3 млрд.

Бахамската полиция е арестувала основателя на сриналата се платформа за криптовалута FTX Сам Банкман-Фрийд, съобщава главният прокурор на държавата, цитиран от Би Би Си.

След като крахът на FTX разтърси из основи криптопазара, Банкман-Фрийд трябва да се яви днес пред магистратския съд в столицата на Карибите – Насау.

Внезапна смърт застигна трима криптокрале при неизяснени обстоятелства за по-малко от месец

Той е задържан за финансови престъпления срещу законите в САЩ и Бахамските острови, съобщиха от полицията.

Банкман-Фрийд ще бъде държан в ареста „съгласно Закона за екстрадицията на нашата нация“, се казва в изявление на главния прокурор на Бахамските острови.

„По-рано тази вечер бахамските власти арестуваха Самуел Банкман-Фрийд по искане на правителството на САЩ, въз основа на обвинителен акт, внесен от SDNY. Очакваме обвинителния акт сутринта“, написаха в Twitter от кабинета на американския прокурор в Манхатън.

Регулаторите на Wall Street също съобщиха, че ще предприемат действия срещу арестувания.

Миналия месец FTX обяви фалит в САЩ, след което множество нейни потребители останаха без възможност да изтеглят средствата си. Платформата дължи на своите 50 най-големи кредитори почти 3,1 милиарда долара.

Все още не е ясно колко от вложилите средства в платформата ще могат да си ги възстановят в края на процедурата по несъстоятелност, но експертите смятат, че това няма да се случи за много от потърпевшите.

Банкман-Фрийд беше смятан за младата версия на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет и неотдавна, в края на октомври, нетните му притежания бяха оценени на 15 милиарда долара.

Той стана известен във Вашингтон като политически донор, за който се предполагаше, че подкрепя превенцията от пандемията и подобреното крипторегулиране.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!