Бразилия получи от Португалия сърцето на първия си император Педро Първи (снимки)

Войници в старовремски костюми, въздушно шоу и тържествена процесия: Бразилия посрещна с голяма помпозност балсамираното сърце на първия бразилски император Педро Първи, предоставено от Португалия, предават БТА и Франс прес.

Тази 187-годишна реликва, носена от началника на полицията в португалския град Порто, Антониу Лейтау да Силва, беше приета в президентския дворец Планалто от президента на Бразилия Жаир Болсонаро и съпругата му Мишел.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Самолети на военновъздушните сили образуваха сърце от дим в небето над Площада на трите власти в бразилската столица.

Снимка: БТА/АП

Деветкилограмовата златна урна, съдържаща балсамираното сърце на монарха, беше ескортирана от гвардейци на церемония, която е част от честванията на двестагодишнината от отделянето на Бразилия от Португалия на 7 септември.

Снимка: БТА/АП

Педро Първи обявява независимостта на Бразилия през 1822 г. и установява конституционна империя в нея, но девет години по-късно абдикира и се връща в Португалия, където осуетява опити за връщане към абсолютна монархия.

След смъртта му личността му е тачена и в двете страни като защитник на либерални каузи. Сърцето му остава в църквата Дева Мария от Лапа в Порто, Португалия, а останалата част от тялото му е пренесена в Бразилия през 1972 г. и положена в паметник, посветен на независимостта, в Сао Пауло.

Снимка: БТА/АП

Сърцето ще бъде изложено в сградата на министерството на външните работи, след което ще бъде върнато в Порто на 8 септември.

Снимка: БТА/АП


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!