БСП няма да се среща с Плевнелиев и Паси за разговори с партиите

БСП не възнамерява да се среща с Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които са част от контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, за разговори с партиите. Левицата ще бъде уведомена в официално писмо още днес, заяви Христо Проданов от БСП пред bTV.

Разговорите започват на 20 октомври, съобщиха вчера от пресофиса на президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Според Проданов консултациите при президента Румен Радев ще започнат още следващата седмица.

Той коментира и предложението за кандидатура за председател на НС от БСП. Проданов заяви, че ще бъде излъчена днес в 17 ч.

„Ние смятаме, че председателят на парламента трябва да е хладнокръвен човек с опит, който може наистина да владее залата и да въдворява ред в това, което се случва в Народното събрание. Той трябва да знае добре парламентарните процедури, защото това е изключително важно, за да може наистина парламентът да е ефективен. В последните три Народни събрания видяхме, че парламентите изобщо не работят ефективно. Голяма роля в това парламентът да бъде ефективен и да работи за разрешаване на проблемите на хората е ролята на председателя на парламента“, коментира Проданов.

Той не разкри името на кандидата на БСП.

Проданов коментира и войната в Украйна, като заяви, че едва ли ще има победител. Той застана зад тезата, че трябва да има преговори и само това ще прекрати кръвопролитията и жертвите.

Вече е ясно, че бившият транспортен министър Росен Желязков е кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание, а на „Продължаваме Промяната“ – отново е Никола Минчев, който беше шеф на 47-ото НС, преди да бъде свален от поста с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане“. Останалите парламентарно представени формации не са заявявали желание да издигат свои кандидати за председател на парламента. Единствено „Възраждане“ се очаква да издигне Петър Петров.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!