Българин стана световен първенец по нумизматика

Българин стана световен първенец по нумизматика
Живеещият в Чикаго бансканлия – Костадин Везьов, стана първият българин световен първенец по нумизматика.

С тази награда той завинаги записа името на България в историята на нумизматиката.

“Все още аз самият не мога да повярвам какво се случи. Ще ми е необходимо време, за да го осъзная”, каза Костадин Везьов.

Най-добър нов комплект в света

Негов комплект (сет) с Български монети е избран сред над 21 000 участници от цял свят с 1,2 милиона монети, подредени в 180 000 комплекта.

Когато се регистрира в съревнованието, Костадин си мечтае да се нареди сред първите, но реглеждайки другите колекции, някои от тях струващи по няколко милиона долара, му се струвало нереалистично и недостижимо постижение.
Везьов споделя, че вълнението му е било огромно, когато е очаквал резултатите и класирането. Казва също, че дори като състезател по ски-бягане и футболист, не е имал такава предстартова треска.

“Когато научих резултата, че мой комплект печели Световната награда за най-добър нов сет в света, се развълнувах ужасно много, очите ми бяха насълзени. Това е награда не само за мен, но и за България”, добавя Костадин Везьов.

Костадин Везьов със своя наследник Кристиян

На страницата на Numismatic Guaranty Corporation (NGC) оценителите-експерти споделят, че са избрали неговата колекция да получи наградата, благодарение на 92% завършеност.

Тези монети на колекционера са натрупали около четири пъти повече точки от втория. Това е забележително постижение, тъй като в комплекта са предвидени 140 монети. Българинът е представил широка гама от деноминации и композиции, като повечето монети са юбилейни или възпоменателни от периода на Народна Република България. Всички монети са много трудни за намиране и комплектоване в качеството, в което Костадин ги е събрал. Най-добрите “парчета” в тази колекция включват:

  • 10 Златни Лева – “Славянска азбука” от 1963 г. с качество – PF 67 Ultra Cameo
  • 10 Сребърни Лева – “Годината на детето” от 1979 г.
  • 25 Сребърни Лева – “Мечка и Мече” от 1989 г.
  • 50 Сребърни Лева – “1300 г. България” от 1981 г., с качество PF 69 UC
  • Най-високо оценената Българска монета от Олимпийските игри в Сеул 1988 на НРБ, с недостижимото качество PF 70 UC.
    Освен приза за ,,Най-добър нов сет в света“ Динко, както го наричат приятелите му, получава и 20 първи награди в различните категории с български монети. Като победител в световна категория, българинът ще получи и част от наградния фонд, които тази година бе в размер на $25000. Също така и персонализирана плакатна икона и монета, сертифицирана от NGC със специален етикет и родословие.

Снимките с Константин Везьов са от рожденият му ден когато и дойде и наградата му! Какъв по-добър подарък от това да прославиш България по света?


Костадин Везьов

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!