Варненци протестират срещу събарянето на емблематичния „Дом Младост“

Жители на Варна се събраха на протест пред емблематичния плувен комплекс „Дом Младост“. Недоволството е срещу плановете за събарянето му заради реализацията на нов проект на същото място.

Призивът за днешния протест тръгва от социалните мрежи. Треньорът по футбол Пламен Йорданов пише във Facebook: „Намери се „решение“ за плувен комплекс „Дом Младост“ в гр. Варна…. ще бъде съборен изцяло, за да се направи жилищна кооперация и търговски площи, въпреки трите мола в близост… Честито! На практика единственият вариант за плуване на малки деца, предвид дълбочината на закритото и откритото съоръжение. Занемарено от години и вече завинаги ще е в историята…“

Снимка: dommladost.festa.bg

„Дом Младост“ е пуснат в експлоатация преди 35 години. Разположен е на площ от 9500 кв.м. Водата, която идва от сондаж с дълбочина 1980 м, е термална – с температура 47 градуса по Целзий. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна и храносмилателна система.

В двата басейна с минерална вода деца се учат да плуват, провеждат се и рехабилитационни дейности за деца със специални потребности, информира БНТ.

Преди повече от 10 години е обявено намерението на тогавашния собственик „Феста холдинг“ на мястото да бъде изградена жилищна сграда, в която да бъде запазен и съществуващият предмет на дейност, което обаче не се случи, припомня БНР.

Наемателите са получили предизвестие до 20 юни да напуснат сградата. Според хората предстои изграждане на жилищна кооперация с търговски обекти. От Община Варна обясниха пред БНТ, че сградата никога не е била общинска собственост, но към момента няма и разрешение за строеж на мястото.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!