„Вашингтон пост“: Администрацията на Байдън насърчава Киев за преговори с Москва

Администрацията на президента Байдън неофициално насърчава украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да се откажат от публичния си отказ да се ангажират в мирни преговори докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт, съобщи вчера в. „Вашингтон пост“.

Изданието цитира неназовани източници, запознати с обсъжданията, че искането на американски длъжностни лица не цели тласкане на Украйна към масата за преговори, а е пресметнато усилие да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната ще се разпалва още дълги години.

Публикацията подчертава, че обсъжданията демонстрират сложната позиция на администрацията на Байдън към Украйна, на фона на публичните обещания на американски представители да подкрепят Киев с огромни суми помощ „толкова дълго, колкото е необходимо“. Същевременно те се надяват 8-месечният конфликт, който се отрази тежко върху световната икономика и предизвика страхове от ядрена война, да бъде разрешен.

Изданието пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори. В същото време признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с него, е предизвикала загриженост в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.

„Умората от случващото се в Украйна е реална за някои от нашите партньори“, цитира вестникът неназован американски източник.

Съветът по национална сигурност на Белия дом и Държавният департамент не са отговорили веднага на искането за коментар на публикацията, съобщи Ройтерс.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза в петък по време на посещението си в Киев, че подкрепата на Вашингтон да Украйна ще остане „непоколебима и твърда“ след междинните избори за Конгрес на 8 ноември, припомня Ройтерс.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!