Водата преля и на север, и на юг: Бедствие в Карловско, наводнение на Капитан Андреево (видео)

Порои предизвикаха наводнения в половин България – и на юг, и на север. Бедствие обявиха в поне десетина населени места в Карловско, стихията удави Русе, Цар Калоян, Разградско, Добрич. Във вода в петък вечерта плувна дори ГКПП „Капитан Андреево“. Евакуирани хора, потопени земеделски земи, коли, покъщнина и животни, но и нито един загубен човешки живот засега.

Наводнение имаше тази вечер и на ГКПП „Капитан Андреево“, свидетелства видео на очевидец, публикувано в социалната мрежа. Колите буквално плуват във вода. Впоследствие временно пунктът беше затворен и от двете посоки, съобщават турските медии.

„Поради обилните валежи в региона на Одрин, има наводнение на ГКПП Капъкуле, което доведе да преустановяване на пропускането през пункта. Бяхме уведомени в 22.30 на 02.09.2022, че е възстановено пропускането на вход и изход от Турция за тежкотоварни автомобили и на вход в Турция за леки автомобили. Остава възпрепятствано преминаването през пункта на изход от Турция за леки автомобили“, съобщиха от Генералното консулство на Република България в Одрин.

Препоръчва се на българските граждани да обмислят алтернативни маршрути през ГКПП Пазаркуле – ГКПП Кастанес (Гърция) и след това през ГКПП Ормени – ГКПП Капитан Петко Вайвода (Свиленград) или през ГКПП Хамзабейли – ГКПП Лесово, като биха могли да получат актуална информация чрез дежурния телефон на ГК-Одрин за спешни случаи с български граждани в почивни и празнични дни е 0090 533 6298164.

Скрийншот: Фейсбук

Наложило се е около 25 автомобила, напускащи Турция, да бъдат изведени с влекач от водата, информира Нова телевизия.

Порои се изсипаха и на много места други в страната в петък надвечер, а улиците на Русе се наводниха. Проливният дъжд, който се изля в следобедните часове, блокира целия град, съобщи бТВ.

Основните булеварди, откъдето минава трафикът, бяха наводнени и преминаването на автомобилите се оказа невъзможно. На места полицията затвори улиците заради образувалите се езера, а градският транспорт спря.

Инциденти причиниха пороите и в Добрич. Двама души са били евакуирани от домовете си по улиците „Арда“ и „Ивайло“ в града заради проливен дъжд, каза за БТА главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник на сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Получени са сигнали за наводнени дворове и булеварди в района на автогарата. Падналите валежи са около 70 литра на кв. метър, каза още той.

Стихията не пощади и Цар Калоян, Разградско, където местните неведнъж са преживявали наводнение.

В частично бедствено положение вече са поне десетина населени места в Карловско – всички, които се намират западно от Карлово. Първоначално такова беше обявено само за пет села, но прииждащата река Стряма продължи застрашително да наводнява по пътя си. Вследствие на продължителния интензивен дъжд, паднал на територията на община Карлово днес, бяха наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново и в град Клисура. В част от с. Богдан електрозахранването е прекъснато, паднали са стълбове за улично осветление, запушени са мостове и шахти, съобщиха от пресцентъра на общината.

Снимка: БТА

Кризисен щаб ръководи спасителните операции, в които се включи и армията с два хеликоптера.

Има паднали и подкопани мостове, поради което са непроходими участъците: с. Каравелово – с. Богдан; с. Московец – с. Богдан, с. Слатина – с. Розино, с. Дъбене – с. Войнягово. Движението се извършва по обходни маршрути, а към момента село Богдан е недостъпно.

Планира се в събота да се направи временен мост, за да се свържат двете откъснати части на селото, съобщи бТВ. Хората обаче са евакуирани на сухо и в местното читалище.

Остават под наблюдение критични участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско. Очаква се нивото на водата отново да се повиши между 1 часа след полунощ и 5.00 сутринта. По поречието на река Стряма са разположени и селата Черноземен, Долна махала, Горна махала, Ръжево Конаре. Следобед реката преля и наводни Войнягово, както и село Песнопой, община Калояново. Под вода са много земеделски земи. В Иван Вазово реката е много пълноводна, отнесени са парапетите на понтонния мост, но поради обилната вода няма възможност да се констатира точното състояние на съоръжението.

Предупредени са всички кметове да следят нивото на реката и при необходимост веднага да сезират Гражданска защита, тъй като от Стара планина и Карловско към въпросните села слиза силна вода. Военните, полицията и спасителните служби подготвят по-мащабен план за евакуация, който да бъде активиран при необходимост, съобщава БТА.

По-рано 20 души от село Богдан бяха евакуирани с хеликоптери на военните.

„Чудо е, че нямаме загинали, такъв порой рядко се случва“, обобщи мащаба на бедствието шефът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. По разпореждане на прокуратурата разследването на причините за огромното наводнение беше поето от екип следователи на Национална следствена служба. Каква е причината р. Стряма да скъса диги и да прелее, тепърва ще установяват разследващите, а местните хора казват, че през останалото време от годината реката е обичайно маловодна.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!