ВСС увеличи бюджета си с 40 млн. лв. и вдигна заплатите на магистратите със задна дата

С 10% се вдигат заплатите и парите за ранг в съдебната система от 1 януари 2022 г., реши Висшият съдебен съвет (ВСС). С днешната актуализация възнагражденията на магистратите на върховно ниво от 5465 лв. стават 6012 лв., на апелативно – от 4522 лв. нарастват до 4974 лв., магистратите от Софийския градски съд, Административния съд-София град, спецсъдиите и прокурорите от столицата вече ще получават 4448 лв. вместо 4044 лв., съобщи правният сайт Lex.

Възнаграждението на административните и окръжните съдии, както и на прокурорите от това ниво вече са 4112 лв. (до днес бяха 3738 лв.). Магистратите от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура ще получават 3612 лв., вместо 3284 лв., а колегите им от районните съдилища и прокуратури в страната – 3244 лв., вместо сегашните 2949 лв.

С ръста на парите за ранг с 10% магистратите с ранг „съдия в Окръжен съд и прокурор в Окръжна прокуратура“ ще получават 310 лв., с ранг „съдия в Апелативен съд и прокурор в Апелативна прокуратура“ – 430 лв., а с ранг „ВКС и ВАС“ – 490 лв. Заплатите на служителите също се увеличават с 10 на сто.

Увеличението идва след решение на пленума на ВСС да увеличи бюджета на съдебната власт за 2022 г. с 40 млн. лв. Това обяви на заседанието на ВСС Боян Магдалинчев – представляващ ВСС и шеф на бюджетната комисия. Съветът посочи, че причина за това е намалението с 20 млн. лв. на средствата в частност за прокуратурата – между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

Сега съдебните кадровици възнамеряват да усвоят неусвоени 19 млн. от бюджета за 2021 г., от които над 17 млн. са били за перо „основен ремонт“. Има и над 18 млн. лв. неразпределен резерв, другите суми от различни ресори са по-дребни. Цели се конкретно за прокуратурата – „покриване на недостиг по разходи за бюджетна издръжка с 10 млн. лв. поради намаляване бюджета й с 20 млн.“, изчете Магдалинчев, цитиран от ClubZ.

Той изреди дълъг списък от „пера“, които ще се задействат – едни за които ще трябват средства, и други, по които сега е останал неразпределен резерв.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!