Втори крематориум в Пловдив няма да има

Втори крематориум в Пловдив няма да има, поне в близко бъдеще. Нещо повече – предстои да бъде съборен обредният дом, разположен в частен имот на Рогошките гробища. Той е собственост на Петко Божков, който от няколко години прави неуспешни опити да монтира там пещ за изгаряне на човешки тленни останки. Сградата му е на по-малко от километър от сега действащия крематориум, пише „Марица“.

Още по темата

Крайната мярка предстои да се приложи по две причини. Едната е, че за въпросния преместваем обект на Божков няма изготвен застроителен план. Това става ясно от писмо на главния архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов до Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК). Писмото е от 23 март, с което е представен и ситуационен план за имота.

РДНСК предприе проверка за законността на обекта след жалба, подадена от Асен Костов от сдружение „Спаси Пловдив“. В нея беше посочено, че въпросният преместваем обект на практика представлява масивна едноетажна сграда. При инспекцията е установено също, че частният обреден дом не отговаря на изискванията за преместваем обект. Това също налага неговото събаряне.

„В случая е налице строеж и предвид категорията му, съгласно чл. 137 от ЗУТ, компетентен за предприемане на последващи действия се явява кметът на общината или упълномощено длъжностно лице, който издава заповед за премахване на строежи от IV до VI категория, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2 от ЗУТ“, пише в становище до сдружение „Спаси Пловдив“ инж. Мария Дончева – началник на РДНСК-Пловдив.

В средата на февруари от Пловдивската митрополия организираха в храмовете на града подписка срещу експлоатацията на крематориуми и изгарянето на човешки тленни останки. Паралелно с това владиката дядо Николай излезе с обръщение по този повод до министъра на околната среда Борислав Сандов, директорите на РИОСВ и РДНСК, до кмета на Пловдив, председателя на Общинския съвет и други институции.

„Подобни инвестиционни намерения водят освен до замърсяване на околната, и на душевната среда на всички православни християни, освен че са в разрез с Божия закон“, заяви тогава Пловдивският митрополит.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!