Външно осъди вандалски акт: Изписаха Сърби на върби“ върху консулството в Пловдив

Българското външно министерство осъди вандалския акт срещу Почетното консулство на Сърбия в Пловдив.

Причината за това е надпис с латински букви „Сърби на върби“ от Втората световна война, насочен срещу сръбските граждани, който се появи върху сградата на консулството на улица „Кръстьо Пастухов“.

„Използването на език на омразата срещу която и да било държава и нейните граждани, както и обругаването и нанасянето на материални щети на чуждестранни дипломатически и консулски представителства противоречат на демократичните ценности и са в нарушение на международното право“, заявяват от МВнР.

От ведомството изразяват увереност, че извършителите на този акт ще бъдат открити и подведени под отговорност, а двустранните отношения с Република Сърбия ще продължат да се развиват в дух на добросъседство и приятелство.

По-рано от Министерството на външните работи в Белград призоваха компетентните органи в България да реагират спешно и да намерят виновника за този „обезпокоителен инцидент“.

В изявление на министерството се казва, че сръбското посолство в София е информирало официално българското външнополитическо за този „вандализъм и недвусмислен акт на омраза“.

„Това е вик, под който са извършени най-чудовищните масови престъпления срещу сръбския народ през Втората световна война на територията на бившето нацистко творение – Независимата държава Хърватия – и което е шовинистичен девиз по време на изгонването на сръбското население от Република Хърватия в операциите „Флаш“ и „Буря“, се посочва в съобщението.

От МВнР в Белград са убедени, че това не е провокация от български граждани, тъй като „нашите държави и народи са установили високо ниво на доверие и приятелски отношения“, поради което, както се казва в текста, във ведомството вярват, че бързата и решителна реакция ще хвърли светлина върху инцидента и ще привлече извършителя под отговорност. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!