Георги Свиленски: БСП подкрепя кабинет с премиер Асен Василев

Георги Свиленски: БСП подкрепя кабинет с премиер Асен Василев
„Връщаме се в преговорите, подкрепяме кабинет с премиер Асен Василев. Това заяви в „Панорама“ председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

„Участваме в това управление от самото създаване с ясна подкрепа към правителството, което беше създадено. Имахме и такъв мандат към правителството, което предстои да бъде сформирано с ясни приоритети – 4 краткосрочни мерки, пет – дългосрочни, в които влизат и актуализацията на бюджета, подготовката и приемането на бюджета за 2023 г.“, обясни депутатът.

Краткосрочните приоритети на БСП са 20-те закона, които да дадат възможност на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост да влязат в държавата. Дългосрочните са социалната политика, здравната политика и образованието.

Георги Свиленски обясни, че излизането от преговорите на БСП е било заради действието на премиера Кирил Петков, свързано с руските дипломати. Коментира, че в момента с действията си Външно министерство уронва престижа и авторитета на България.

„Затова днес внесохме предложение в Народното събрание да бъдат преразгледани двете ноти и да бъдат отменени. Когато си направил един срамен акт, не е страмно да го поправиш. По-срамното е, когато грешката я поправяш с нова грешка“, каза социалистът.

На въпрос дали са скъсани връзките между БСП и президента, след като през седмицата станахме свидетели на полемика за това кой е разрешил износа на оръжие за Украйна, както и неявяването на БСП на консултации, Свиленски отбеляза: „Консултациите са съществен елемент, заложен в Конституцията и не могат да бъдат направени по команда за два часа. В деня на консултациите в парламентарната стая беше донесена покана от президента. Предишния ден разговор с президента не е имало“.

Допълни, че в същия ден са партиите са заседавали в бюджетна комисия и това е било приоритет.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!