Гладиаторите Ви очакват!

Гладиаторите Ви очакват!


Стефан Пройнов: По случай денят на музеите на 18-ти Май в музеят в Неапол бе открита уникална изложба на тема гладиатори.

Показани бяха уникални гладиаторски шлемове и всякакво въоръжение. Изложбата е декорирана така, че да бъде интересна и за малки и големи посетители.

Снимка:Museo Archeologico di Napoli

Цената на билета е 10 евро, за семейство 15 евро, а за студенти 5 евро. Ето как Музеят в Неапол се грижи за малките и подрастващите поколения.

Архитект Силвано Матесини въвежда в тайните на едно особено творческо пътешествие като видео гид посетителите.
Експонатите намерени в Помпей са с изключително качество запечатани в прахът и лавата на Везувий като днес те показват в най-малки детайли животът в древният Рим.

Снимка : Carlo Raso

Снимка на един уникален експонат направена от Carlo Raso Гладиатори се наричат роби, престъпници или военнопленници в Древния Рим, които се сражавали помежду си или с диви животни за забавление на публиката. Гладиаторите се набирали измежду осъдените на смърт, намиращи по този начин шанс да удължат живота си, но имало и доброволци в лицето на бягащи роби или разорени граждани.

Някои от тях, надарени с особени качества в боя или просто късметлии, оцелявали през дългите години на изпитания и доживявали да се оттеглят в пенсия. Излизайки на арената гладиаторът се обръщал към трибуната с култовата фраза: Ave, Caesar, morituri te salutant.

Даже даден гладиатор да загуби битката, ако се е представил достойно в борбата, по правило преди противника да му отнеме живота, спечелилия двубоя се обръща към трибуната на цезаря.
В случай, че оттам насочат палеца си надолу – този знак значи смърт, и обратното, ако палеца сочи нагоре – значи достойнството на победения е спасено и живота му е подарен.

Често по време на империята, цезаря е предоставял това си право на избор на публиката тоест на суверена. Тези безценни експонати показани в музеят на Неапол сега са на такива титулувани гладиатори, на такива, които са имали много висок статус.

Снимка:Museo Archeologico di Napoli

Такива поръчкови и ръчно изработени шлемове правещи разпознаваем и зрелищен един гладиатор са използвани от доказали се така наречените ветерани.
Ако се намирате в Италия близо до Неапол посетете музеят, а защо не и самият Помпей, таксата за вход на Помпей е 15 евро. Стефан Пройнов: Знам, че мнозина ще негодуват заради рекламата ми на чужд музей, но не можем да си затворим очите пред такива шедьоври на гладиаторските артефакти.

В България в много градове по времето на „Римското съжителство“, нали така се казваше, е имало гладиаторски арени и битки, ако по-малко се крадеше и изнасяше може би и ние бихме се похвалили с прекрасни екземпляри свързани с гладиаторите.


Но за съжаление докато не се променят законите в страната колекционерите по света ще се гордеят с артефакти и монети с произход от българските земи.
Стефан Пройнов: Гладиаторите ви очакват!

 

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!