Депутатите се съобразиха с ветото на Радев за отделянето на следствието

Депутатите се съобразиха с ветото на Радев за отделянето на следствието
Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев в Закона за съдебната власт и с това отхвърлиха промените в закона, които приеха окончателно на 2 юни. Така че сега законът ще бъде обсъждан отново.

Радев върна за ново обсъждане параграфи 3-10, които предвиждаха Националната следствена служба да се отдели от прокуратурата в самостоятелни органи.

Това стана по предложение на „Възраждане“, но се оказа, че то не е разгледано по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.

В мотивите си държавният глава подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ посочи по време на дебата, че промените са приети от парламента при недобър законодателен процес, като те са станали факт основно между първо и второ четене на закона.

Според нея това се отразява на качеството на законодателство и намалява доверието в Народното събрание.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!