Дигитализацията на банкирането на дребно се ускорява

Дигитализацията на банкирането на дребно се ускорява, пише в доклад на „Делойт“, разпространен от поделението на компанията в България.

Петото издание на доклада на Делойт за дигиталната зрялост на банките включва 304 банки в 41 държави и е най-голямото проучване на дигиталното банкиране в света, пише в съобщението, цитирано от БТА.

Финансовите институции са разделени в четири категории: дигитални шампиони, т.е. банки с най-добри резултати, определящи посоката на цифровизация на банковия сектор. Тази категория се състои от 30 банки (нито една от българските банки, обект на проучването, не е сред тях).

След тях са умните дигитални последователи. Категорията включва банки, които се опитват да копират решенията на дигиталните шампиони.

Последните две категории включват цифрови осиновители – тези в началните етапи на дигитализацията на бизнеса и закъсняващите с дигитализацията, които изостават доста в сравнение с пазара.

„Решението за дигитализация носи измерими ползи на световните лидери. Банките с добре развити цифрови канали бяха по-устойчиви на свързаните с пандемията промени, постигайки 1,5 на сто пункта по-висока възвръщаемост на собствения капитал (ROE) в сравнение с по-малко цифровизираните играчи в банковия сектор“, коментира Анна Маринчева – старши мениджър „Консултиране“ в „Делойт България“.

По-голямата част (88 на сто) от 40-те анкетирани банки в Балканския регион (Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Сърбия и Словения) се считат за цифрови осиновители или изоставащи от процесите на цифровизация. Останалите 12 на сто показват, че някои банки в Югоизточна Европа вече предлагат силно конкурентни дигитални продукти в областта на банкирането на дребно.

Проучването обхваща 5-те най-големи банки в България и 5 по-малки. Като цяло се наблюдава положително развитие в посока дигитализация и взаимодействие с клиентите онлайн, най-вече чрез добавяне на функционалности в мобилните приложения – в съответствие с глобалните тенденции сред отличените като шампиони банки. Въпреки че повечето от банките в проучването са класифицирани като закъсняващи с дигитализацията, има няколко цифрови осиновители с резултат, който ги довежда до глобалното средно ниво според проучването.

Подобно на глобалните дигитални шампиони, българските дигитални осиновители инвестират значителни усилия в разширяването на присъствието си в различни канали, предлагайки на своите клиенти пълно онлайн обучение, откриване на сметки, депозити и дори инвестиции чрез мобилни приложения. Клиентите могат също да получат определени продукти онлайн и дори и да задействат процедурата за по-сложни продукти като ипотечни кредити. Предлагат се макар и малко на брой извънбанкови услуги като плащане на сметки за комунални услуги, продажба на електронни винетки и онлайн закупуване на застраховка за превозни средства.

Местният пазар все още изостава от средните глобални показатели по отношение на дигиталното си развитие, като най-значителните пропуски се наблюдават при разширяването на взаимоотношенията с клиентите и позволяването на клиентите да прекратят връзката си с банката. В областта на събирането на информация, функционалностите за откриване на сметки и ежедневното банкиране пазарът е в по-добра форма от предходните години, посочват от „Делойт“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!