Европейската комисия закри 2 наказателни процедури срещу България

Европейската комисия закри наказателната процедура срещу България за неизпълнение на ангажимента за свързване на българския търговски регистър със системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS). Решението на Колежа на Европейската комисия е прието днес, съобщи БТА.

Срокът за свързване на търговския регистър с BRIS бе изтекъл през юни 2017 г.

На 30 март тази година свързването стана факт, след интензивна работа на експерти от Агенция по вписванията.

В Европейската централна платформа, към която се присъедини и България, са националните регистри на всички държави членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

От 30 март 2022 г. в Европейския портал за електронно правосъдие, раздел „Търговски регистри, търсене на дружества в ЕС“ може да бъде направена справка по фирма и ЕИК и за дружествата, регистрирани в българския търговски регистър.

Днес ЕК закри и друга процедура за нарушение срещу страната ни, свързана със насърчаването на дългосрочната ангажираност на акционерите.

Този ангажимент бе изпълнен от България през март 2020 г. с приемането на промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа и последвали изменения в подзаконовата уредба.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!