Европрайд в Белград премина със сблъсъци и сълзотворен газ, но без сериозни инциденти (видео/снимки)

Сръбската полиция влезе в сблъсъци с крайнодесни демонстранти по време на шествието Европрайд в Белград днес, предаде ДПА.

Вижте снимки>>>

Няколко хиляди души се включиха в парада на ЛГБТ общността. Шествието бе по случай края на седмицата Европрайд – събитие, което всяка година се провежда в различен град на континента.

Сръбската полиция влезе в сблъсъци с две крайнодесни групи, които се опитаха да спрат гей парада, съобщи министър-председателката Ана Бърнабич. Тя добави, че 10 полицаи са получили леки травми, пет полицейски коли са понесли щети, а 64 демонстранти са били задържани.

Снимка: БТА/AP

„Много съм горда, че успяхме де избегнем по-сериозни инциденти“, каза пред репортери Ана Бърнабич. Самата тя лесбийка, Бърнабич е първият сръбски премиер от ЛГБТ общността.

След протести на националистически и религиозни групи, сръбското правителство забрани парада миналата седмица. В крайна сметка обаче то разреши шествието, макар и по скъсен маршрут, след призиви от страна на Европейския съюз и правозащитници, отбелязва ДПА.

Участниците в Европрайд извървяха няколкостотин метра до стадион „Ташмайдан“, на който се състоя концерт.

В шествието се включиха посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил и специалният докладчик на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик.

Снимка: БТА/AP

Предишни сръбски правителства отменяха гей паради, навличайки си критики, включително от правозащитни организации. Такива шествия в началото на този век бяха посрещани с яростна съпротива и помрачавани от насилие. Последните гей паради в Сърбия обаче преминаха мирно – промяна, която бе посочена от организаторите на Европрайд като една от причините да изберат Белград за домакин на събитието тази година, отбелязва ДПА.

Миналата година Европрайд се състоя в Копенхаген.

Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз. Брюксел обаче иска от страната да подобри положението с върховенството на закона и човешките права, особено на малцинствата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!