Ето как разследване на руски милиардер може да предизвика криза между две държави

Германско разследване на руския бизнесмен милиардер Алишер Усманов, който е от узбекски произход и е обвинен в пране на пари и укриване на данъци, обтегна дипломатическите отношения между Германия и Узбекистан, съобщи сп. „Шпигел“, на което се позоваха Ройтерс и БТА.

Министерството на външните работи на Германия не отговори на запитването на агенцията за коментар.

„Шпигел“ съобщава, че между дипломати от двете страни са били проведени поредица от кризисни преговори, включително привикването на германския посланик в Ташкент в края на септември.

Това се случи след претърсвания в имоти, регистрирани на Усманов, на брега на езерото Тегернзее в Южна Германия на 21 септември. През следващата седмица германската полиция претърси и яхта в Северна Германия като част от разследването.

Посланикът на Узбекистан в Берлин поискал безуспешно от германското външно министерство да му съдействат за среща с федералната криминална полиция, съобщава „Шпигел“.

Усманов, за когото се твърди, че има близки отношения с руския президент Владимир Путин, беше включен в санкционния списък на Европейския съюз, след като руските сили нахлуха в Украйна.

Негов говорител отхвърли обвиненията срещу него като неоснователни и клеветнически.

През март германските власти конфискуваха „бижуто“ на Алишер Усманов – 159-метровата му яхта, която тогава бе на пристан в Хамбург.

Справка във Forbes показва, че нетната стойност на активите на Усманов към момента възлиза на 14,6 млрд. долара.

Доколко са ефективни санкциите: Усманов твърди, че е спасил имотите си във Великобритания

Също там можем да прочетем, че най-голямото му притежание е делът му в гиганта за добив и преработка на желязна руда и произовдство на стоманени изделия Metalloinvest. Усманов също така притежава дялове в китайския телеком Xiaomi и други телекомуникационни, минни и медийни компании.

Милиардерът продаде своя 30-процентен дял във футболен клуб „Арсенал“ за близо 700 милиона долара в брой през 2018 г.

Първият си милион Усманов прави, произвеждайки найлонови торбички, стока, която беше толкова дефицитна в бившия Съветски съюз, че хората ги измиваха и използваха повторно, отбелязва Forbes.

Усманов е начело на Gazprom Investholding, дъщерно дружество на държавния конгломерат Gazprom, от 2000 г. до 2014 г.

Бивш състезател, Усманов е президент на Международната федерация по фехтовка до 2022 г. Съпругата му Ирина Винер тренира много руски носителки на олимпийски медали по художествена гимнастика.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!