„Живи статуи“ разказаха в Русе историята на бежанците (снимки)

Компактна група хора от всички възрасти с куфари в ръце, а зад тях поле със слънчогледи и ясно небе – така артистите от румънския театър „Маска“, превъплътени като живи статуи, поставиха началото на своя спектакъл „Изход“ снощи в Русе.

Вижте снимки>>>

Представлението е част от фестивала на живите статуи, който се организира в крайдунавския град, обясни Ивелин Пъшев от Русенския театър, който е организатор на събитието.

Драматургията и режисурата са на Михай Малаймаре. Идеята е на директора на трупата Анка Флореа.

Според нея това е спектакъл, който разказва историята на бежанците от Украйна, от Сирия или от други области – „хора като нас, хора като вас, стари хора или млади хора, деца или жени – хора“.

"Изход" е история за тук и сега

„Изход“ е история за тук и сега

Снимка: БТА

„Изход“ е спектакъл, роден в дните след 24 февруари т. г., когато войната избухва на неколкостотин километра от Румъния.

Спектакълът е история за това какво чувства артистът, изправен лице в лице с колективната драма на един народ.

„Изход“ е история за тук и сега. За бежанците и нас. За онези, които са принудени да напуснат дома си в скитане, и за нас, тези, които се опитваме да бъдем техен „Дом“ за известно време.

„Изход“ е спектакъл за емпатията, за приятелството, за солидарността, за емоцията, за сълзите и усмивките.

„Изход“ е твърдият отговор на театър „Маска“ към лудостта на онези, които управляват света“, казва Анка Флореа.

Снимка: БТА

Спектакълът е част от програмата на Фестивала на живите статуи, който се организира в Русе. В него участват и артистите от „Палячи“, които представиха своето светлинно и огнено шоу.

Спектакълът „Маска“ може да бъде видян отново тази вечер, а фестивалът на живите статуи ще бъде закрит от артистите от „Палячи“.

Те ще представят своята най-нова огнено-светлинна постановка. Тя е разработвана в продължение на повече от година, а зад нейната реализация стои екип от 11 души.

„Историята е пресъздадена с помощта на най-новите реквизити за светлинно шоу, а подобен сценарий и такива ефекти ще се представят за първи път в България“, обясни Пъшев.

Фестивалът на живите статуи се организира с финансовата подкрепа на община Русе и на Министерството на културата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!