Задава се нова голяма секира с тока, започваме да плащаме такса достъп, сметката може да скочи в пъти

Задава се нова голяма секира с тока, започваме да плащаме такса достъп, сметката може да скочи в пъти
Секира с тока ни очаква от 1 юли догодина.

Тогава домакинствата ще започнат да плащат такса достъп до електроразпределителната мрежа за мощност. В момента тя се определя на база потреблението.

С новите правила необходимата мощност за всеки обект ще зависи от индивидуалната консумация и от вида на използваните електроуреди.

От 1 юли 2024 г., когато започва новият регулаторен период, битовите потребители може да плащат мрежовата услуга „достъп до електроразпределителната мрежа“ според заявената и предоставена им мощност, умножена по постоянна компонента, както небитовите потребители. В момента цената за достъп за домакинствата се определя въз основа на количеството потребена от тях електроенергия.

С приемането на Наредбата за енергийно бедните и уязвимите потребители отпада основната причина, с която Комисията за енергийно и водно регулиране отхвърли предложения от Енергото на Южна България метод за определяне на цената за достъп от 1 юли 2023 г.

Постъпленията от тази такса се изразходват за инвестиции в инфраструктурата – електропроводи, трафопостове, подстанции, електромери и други важни за енергийната сигурност съоръжения, коментираха за „Телеграф“ енергетици.

Обяснение

Всеки обект, присъединен към електроразпределителната мрежа, използва определена предоставена мощност. Това е капацитет от мрежата, който е ангажиран от клиента постоянно за неговия обект и не зависи от консумацията на електроенергия, коментираха от ЕВН.

Предоставената мощност е съобразена с целите и вида на обекта, който е присъединен към разпределителната мрежа – дали е за битови или стопански нужди и съответното потребление. Принципът на плащане на база предоставен капацитет е, че тогава се избягва кръстосаното субсидиране между клиентите, което в момента съществува в България.

Това е така, защото в момента всички клиенти заплащат цената за достъп по един и същ начин, без значение дали имат един, два или повече обекта и капацитет от мрежата, който те заемат.

Цената на достъп на базата на предоставената мощност трябва да бъде част от регулираните цени на оператора на разпределителната мрежа и се одобрява и регулира от КЕВР, казаха от Североизточното ЕРП.

При следващо изменение на тарифите за разпределение на електроенергия, ако регулаторът промени начина на ценообразуване и преобразува цената за достъп, която сега се заплаща на пренесена енергия, на такава по мощност, това ще доведе до по-справедливо разпределение на разходите – всеки клиент ще заплаща за мощността, която мрежовият оператор е резервирал за него без значение от потреблението, заключиха от „Енерго Про“.

От ЕРМ Запад допълниха, че информацията е необходима на дружеството, за да се направи реална оценка на капацитета и развитието на мрежата с оглед на бъдещите нужди.

Бившият заместник енергиен министър от служебното правителство Еленко Божков и председателят на КЕВР Иван Иванов не се противопоставиха на масовата европейска практика на ценообразуването на мрежовите услуги.

Факти

Битовите потребители в цялата страна вече виждат във фактурата си каква мощност им предоставя местното енерго. Това стана, след като и ЕРМ Запад започна да предоставя тази информация в платежния документ. След ЕРП-та в Южна и Североизточна България и Електроразпределителни мрежи „Запад“ стартираха кампания за актуализиране на данните за предоставена мощност на битовите клиенти.

Целта е да се постигнат ясни договорни отношения, основани на взаимно доверие и коректност, спомагащи за развитие на мрежовата инфраструктура съгласно реалните клиентски нужди и гарантиращи равнопоставеност между всички нейни

ползватели, обясняват от дружеството.

Зависи какви уреди ползваме

Читателката Л.П. разказа, че след изгаряне на електрическа крушка при включване на осветлението изгаснал токът в цялото жилище. Повиканият техник възстановил бушона в апартамента и към електромера в общото табло. Той посъветвал клиентката да подаде заявление до енергодружеството и да поиска да му бъде увеличена предоставената мощност от 10 на 15 квт.

В топлофициран панелен блок в София предоставената мощност е 8 квт, показа проверка на последната фактура.

Необходимата мощност за всеки обект зависи от индивидуалната консумация и от вида на използваните електроуреди. На практика, ако бушонът на електрическата инсталация не изключва електрозахранването, при нормално използване на електроуредите (предпазителят не пада от претоварване), то предоставената мощност е достатъчна, коментираха от „Енерго Про“ горния случай.

Ако в жилището има един климатик с мощност 1 квт, той консумира за 3 часа работа 3 квтч електрическа енергия. Ако работи 30 дни по 3 часа, количеството електроенергия ще бъде 90 квтч. Бойлерът с мощност 3 квт ще консумира за 2 часа работа 6 квтч. Ако работи 30 дни по 2 часа, потребеният ток ще бъде 180 квтч.

Готварската печка с мощност 2 кввт, консумира 4 квтч енергия за 2 часа, а за 30 дни по 2 часа, потребеният ток ще бъде 120 квтч. Така се оказва, че домакинството ще консумира общо 390 квтч за 30 дни, или предоставената мощност, която гарантира работата на трите уреда едновременно, е 6 квт, обясниха от енергодружеството.

Очаквайте сценарий с над 700 процента поскъпване

Домакинство в София, което е потребило 102 квтч електроенергия, при цена за достъп 0,00754 лв./квтч, при действащия начин на изчисление ще плати 0,76908 лева в сметката си за октомври, показва фактура на „Електрохолд“.

Ако цената за достъп беше изчислена според предоставената мощност от 8квт за жилището на същото домакинство, при единичната цена от 0,02683 лв./квт /на ден, колкото плащат небитовите потребители, ще трябва да плати 6,43392 лева. Това са малко над 6 лева срещу 77 стотинки. Оказва се, че поскъпването ще е с над 737 процента.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!